Industriarbetarnas tidning

Ramavtal dåligt förankrat i Quebecor

11 december, 2007

Skrivet av

Quebecors företagsledningar i Indien och Colombia har dålig kunskap och respekt för det globala ramavtalet. Camilla Lundh på Sörmlands Grafiska Quebecor ska hårdbevaka företaget i Indien.

I Lima samlades i förra veckan representanter från det globala facket UNI och anställda på Quebecor från hela världen. Där skedde bland annat en utvärdering av hur företaget lever upp till det globala ramavtal som tecknades med UNI i våras. Resultaten var skiftande.

– Indien är en katastrof, och även Colombia, berättar Camilla Lundh som är vice ordförande i grafikerklubben på Sörmlands Grafiska Quebecor i Katrineholm.

Tillsammans med förbundets internationellt ansvarige, Leif Mettävainio, deltog hon i mötet i Lima. Svårigheterna i Indien och Colombia beror bland annat på en svag lagstiftning. Företagen kan bryta mot lagen utan att riskera straff.

– Då blir det globala avtalet inte så starkt heller, säger Camilla Lundh.

Men även facket är svagt. Madan Lal Talwar, som är kassör i det indiska grafiska fackförbundet, jobbar i stort sett ensam. Med endast två medarbetare är det ett tungt jobb att organisera alla grafiska arbetare i Indien.

Nu har Quebecor i Indien lovat att träffa UNI. Dessutom ska Camilla Lundh hålla ett vakande öga på företaget.

– Jag kommer skriva ett brev och sedan följa upp vad som händer.

UNI beslöt även att lägga stora insatser på fackliga rättigheter i Colombia, som toppar statistiken över länder som är farliga för fackligt aktiva och anslutna. UNI förväntar sig att Quebecor ska dra sitt strå till stacken genom att göra ett offentligt uttalande som välkomnar facklig organisering på fabriken i huvudstaden Bogotá.

Under mötet antogs också ett gemensamt uttalande till stöd för anställda på dagstidningen Journal de Québec, som ägs av Quebecor Media i Kanada.

Sedan i april pågår en konflikt där journalister, administratörer och fotografer är lockoutade. Personal i tryckeriet har visat sitt stöd genom att strejka. Konflikten pågår ännu och beror på att företaget skär ned på anställda och hyr in personal istället, uppger UNI.

Texten är korrigerad 11 dec 2008.

FAKTA/Globala ramavtal
Globala fackföreningar försöker sluta globala ramavtal med multinationella företag. Avtalets villkor får aldrig brytas inom en koncern, oavsett var i världen verksamheten bedrivs. Ofta hänvisas till FN-organet ILO:s konventioner om grundläggande rättigheter, till exempel rätten att organisera sig fackligt, rätten till kollektivavtal och förbud mot barnarbete.
I maj 2007 blev Quebecor det första multinationella företaget i den grafiska branschen som tecknade ett globalt ramavtal.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.