Industriarbetarnas tidning

Arbetslinjen – ett slag mot kvinnorna

3 januari, 2008

Skrivet av

Det är kvinnorna som får betala för regeringens arbetslinje. Dagens Arbetes granskning av regeringens politik visar att nya regler gång på gång slår hårdast mot kvinnor.

Över 700 000 kvinnor jobbar deltid. Två av tre dagar är det mamman som stannar hemma med sjuka barn. Två av tre sjukskrivna är kvinnor. Var femte kvinna har en visstidsanställning och typiska kvinnoyrken ger låg lön.

När regeringen kort efter valet lade fram förslaget på förändringar i arbetslöshetsförsäkringen, skrev de själva i sin jämställdhetsanalys att vissa förslag i propositionen kunde få konsekvenser som slår mot jämställdheten.

Dagens Arbetes granskning av nya regler och förslag från arbetsmarknadsdepartementet och socialdepartementet visar att flera av dem slår hårdast mot kvinnor.

Sedan regeringen höjde a-kassans arbetsvillkor från 70 till 80 timmar i månaden riskerar allt fler halvtidsanställda att helt förlora rätten till ersättning. Två tredjedelar av de som faller på det skärpta kravet är kvinnor, visar en granskning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Den som är sjuk eller stannar hemma med sjuka barn kan inte längre räkna med att få ut full a-kassa. Med en månadsinkomst på 18 700 kronor gör tre frånvarodagar i månaden att ersättningen sänks med 2 000 kronor.

Nu inför regeringen också begränsningar i rätten till att deltidsstämpla och sjukpenningen ska sänkas för långtidssjuka. Arbetsgivare har rätt att ha personal visstidsanställd längre än tidigare.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) anser inte att regeringens politik slår mot jämställdheten. Tvärtom.

– Grunden för jämställdhet är ekonomisk självständighet. Det får man inte med hjälp av ersättningar eller bidrag. Det får man bara med hjälp av egen inkomst. Jag ser det från perspektivet att kvinnor ska in i arbete så att de blir ekonomiskt självständiga.

Men LO:s ordförande, Wanja Lundby-Wedin, är kritisk, framför allt mot de skärpta villkoren för a-kassan.

– Arbetslöshetsförsäkringen håller uppe lägstlönerna. När försäkringen hamnar på så låga nivåer att individen tvingas till att acceptera lägre löner pressas de neråt. Och kvinnor går i större utsträckning på lägstlöner än män.

Läs hela dokumentet

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.