Industriarbetarnas tidning

Facken backar upp Nokia-arbetare

30 januari, 2008

Skrivet av

I dag, onsdag, träffas det europeiska metallfacket för att diskutera Nokias nedläggning av en fabrik i Tyskland.

2 300 anställda riskerar att förlora sina jobb vid Nokias fabrik i tyska Bochum. För ett par veckor sedan meddelade företaget att tillverkningen av mobiltelefoner flyttar till Rumänien.

Det tyska metallfacket IG Metall anser att Nokia har råd att behålla tillverkningen i Bochum. Tillverkning av mobiltelefoner går med rejäl vinst.

För hela fjolåret uppgick vinsten till 50 miljarder kronor. Detta efter en stark avslutning på året. Fjärde kvartalets vinst var 48 procent högre jämfört med året innan. IG Metalls klubbordförande Gisela Achenbach hävdar att Bochum-fabriken i fjol ökade sin vinst med 15 procent.

Mot bakgrund av dessa vinstsiffror utlöste nedläggningsbeskedet en våg av protester. Stora solidaritetsmöten har lockat tusentals deltagare. Vid mötena har delegationer medverkat från Opel i Bochum, Rüsselsheim och Kaiserslauten, Mercedes-Benz i Düsseldorf, Ford i Köln och Volkswagen i Wolfsburg.

Elektronikindustrin i området är hårt ansatt. För bara ett år sedan blev över 3 000 arbetslösa när Siemens-fabriken i närliggande Kamp-Linfort lades ned.

I dag träffas samtliga europeiska Nokia-fack i Bryssel för att diskutera hur man ska försöka stoppa nedläggningen. Peter Scherer, generalsekreterare i det europeiska metallfacket EWMF säger:

– Den oväntade stängningen av mobiltelefontillverkningen i Bochum är ett slag i ansiktet på de anställda och invånarna i området som har satt sådan tillit i företaget.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen