Industriarbetarnas tidning

Förslag urholkar IF Metall-försäkring

15 januari, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

IF Metalls sjuk- och efterlevnadsförsäkring kommer att bli verkningslös om regeringens förslag på ny sjukförsäkring går igenom. Förslaget riskerar också att stjälpa Pappers och Grafikernas planer på att erbjuda en liknande försäkring.

Som ett av de första LO-förbund började IF Metall förra året att erbjuda sina medlemmar en sjuk- och efterlevnadsförsäkring. I försäkringen ingår ett extra bidrag vid sjukdom längre än ett år, något som nu regeringen vill lagstifta mot. Tanken är att alla LO-förbund i förlängningen ska erbjuda samma typ av försäkring.

– Ingen vill ju betala en premie på en värdelös försäkring. Men för redan ingångna avtal gäller dock de gamla reglerna även fortsättningsvis, säger Carina Ferbe som är försäkringsombudsman på IF Metall.

Om regeringens förslag på en ny sjukförsäkring går igenom kommer de som tecknar IF Metalls försäkring efter den 1 januari 2009 inte att få någon ersättning vid långtidssjukskrivning. De som i dagsläget tecknar försäkringen kommer dock inte att drabbas.

– Jag är ytterst tveksam till att förslaget kommer att godkännas. Det har mött så mycket kritik från alla olika läger. Men om det sker är det ju ändå så att vi äger försäkringen. Då får vi komma på något annat sätt att se till så pengarna kommer rätt, säger Carina Ferbe.

FAKTA/regeringens förslag

Enligt förslaget, som nu är ute på remiss, ska sjukpenningen begränsas till högst ett år. Den som är sjuk längre kan få ”förlängd sjukpenning” i högst 550 dagar. Därefter ska ersättning endast ges i undantagsfall.

Den förlängda sjukpenningen ger en ersättning på 75 procent av den sjukdomsgrundande inkomsten. Det innebär en sänkning från dagens 80 procent.

För att förhindra att kompletterande sjukförsäkringar höjer ersättningen över 75 procent, vill regeringen införa en så kallad ”minskningsregel”. Om en anställd får kompletterande ersättning, från en försäkring eller direkt från sin arbetsgivare, minskar den förlängda sjukpenningen med det belopp som överstiger 75 procent.

Förslaget är nu ute på remiss. Om det går som planerat väntas de nya bestämmelserna träda i kraft den 1 juli 2008. Minskningsregeln börjar först tillämpas 1 januari 2009. Äldre bestämmelser fortsätter dock att gälla för avtal som ingåtts före dessa datum.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.