Industriarbetarnas tidning

Män mer nöjda med sin ekonomi

3 januari, 2008

Skrivet av

Fyra av tio män tycker att de har fått en bättre personlig ekonomi sedan regeringsskiftet. Bara tre av tio kvinnor upplever motsvarande förbättring. Det visar en undersökning som Dagens Arbete gjort.

Resultatet från opinionsundersökningen som Dagens Arbete och Novus Opinion genomförde hösten 2007 förvånar inte LO:s chefsekonom Dan Andersson. LO såg redan före valet att moderaternas politik skulle leda till en sämre ekonomisk jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Skattesänkningarna gynnar höginkomsttagare och höginkomsttagarna är män.
Samtidigt drabbar inskränkningar i välfärdssystemen först och främst kvinnor.
– Kvinnor lever längre och är sjukare än män. De tjänar mindre pengar och betalar mindre skatt. Genom välfärdssystemen utjämnar staten systematiskt från män till kvinnor. All minskning i den omfördelningen drabbar därför kvinnor, säger Dan Andersson.

Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv, tolkar resultatet av opinionsundersökningen annorlunda.

– Det är väl bra att så många uppfattar att de har fått det bättre.

Björn Lindgren tycker att man ska vara försiktig med att ställa olika grupper mot varandra, och i stället titta på varför man genomför förändringarna. Den slopade förmögenhetsskatten leder till att mer kapital finns tillgängligt i Sverige, och regeringens politik ger fler jobb så att fler kan betala skatt, säger han.

– Bara för att man sänker skatten behöver inte det innebära att det kommer in mindre pengar till staten. Särskilt inte nu i en högkonjunktur. Sverige har ett överskott, det finns ett utrymme för sänkta skatter.

Men enligt Dan Andersson har både den förra och den nuvarande regeringen märkt att folk inte blir så glada över skattesänkningar som man trott.

– De ser att de har fått en skattesänkning, men de har också blivit av med något som de vill ha. Då känner många att de gärna vill betala de där hundralapparna i månaden för att få 80 procent i sjukpenning om de blir sjuka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.