Industriarbetarnas tidning

Ökat tryck på socialbidrag

11 januari, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Kostnaderna för socialtjänsten har ökat i ett antal kommuner på grund av striktare regler hos Försäkringskassan. Det visar en aktuell studie.

Sveriges kommuner och landstings (SKL) studie bygger på ett relativt litet antal kommuner, 24 stycken, men omfattar ändå nästan 2,3 miljoner invånare. Kommunerna har valts ut för att de kunnat svara utifrån befintliga datasystem, vilket anses göra uppgifterna mer tillförlitliga.

– Vi kan inte se några tydliga tendenser. Men de striktare reglerna verkar ha inneburit ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Det är ett tecken på att någonting har skett, säger Leif Klingensjö på SKL.

Generellt sett uppger en majoritet av kommunerna att kostnaderna för ekonomiskt bistånd minskat sedan 2006. Men inom vissa områden har trenden gått åt motsatt håll.

9 av 24 kommuner har fått ökade kostnader på grund av Försäkringskassans striktare tillämpning av reglerna för sjukpenning.

Dessutom uttrycker ett flertal kommuner en oro för gruppen unga vuxna, 18-24 år. Antalet bidragstagare i denna grupp har inte minskat som den borde göra med tanke på den goda arbetsmarknaden.

Försämringarna i a-kassan visar i SKL:s studie inte på ökade kostnader för socialtjänsten. Men enligt Leif Klingensjö är det en tidsfråga.

– Det kommer antagligen att visa sig på sikt. Under den tidsperiod vi undersökt hade förändringarna inte hunnit slå igenom än.

Fotnot: Ekonomiskt bistånd kallades förr socialbidrag och är det sista ekonomiska skyddsnätet för dem som inte har möjlighet att försörja sig själva eller som inte omfattas av de generella trygghetssystemen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.