Industriarbetarnas tidning

Risk att sjuka knuffas ut

31 januari, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Inom kort presenterar LO sitt remissvar på regeringens sjukförsäkringsreform. Kritiken väntas bli hård på flera punkter. Förslaget om det som regeringen kallar ”rehabiliteringskedjan” oroar särskilt facket.

–Vi kallar den ”indragningskedjan”. Det finns inget i det här som främjar en rehabilitering. Det här handlar om att så fort som möjligt knuffa ut folk ur sjukförsäkringen, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Regeländringen innebär att det redan efter tre månader ska utredas om den som är sjuk kan utföra något annat arbete på sin arbetsplats. Efter sex månader prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Om den sjuke anses kunna klara något annat arbete, är det stopp för sjukpenning. LO-TCO Rättsskydd anser att förslaget kommer att urholka anställningsskyddet.

– För den anställde kommer valet att stå mellan att säga upp sig själv för att få a-kassa eller att stå helt utan ersättning eftersom man mister sjukpenningen, säger Dan Holke.

Regeringen hävdar att arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar är oförändrat och att arbetsrätten därför inte påverkas. Arbetsgivaren kan inte säga upp en arbetstagare utan att ha visat att man har gjort allt som anses rimligt för att anpassa arbetet eller försökt hitta nya arbetsuppgifter.

Men kraven på arbetsgivaren har inte höjts, anser man på LO.

– Det finns ingenting i förslaget som på något vis tvingar en arbetsgivare att vara aktiv eller göra någonting för att rehabilitera den anställde, säger chefsjurist Dan Holke.

När arbetsförmågan ska prövas efter så kort tid, är risken stor att det aldrig görs något riktigt rehabiliteringsförsök, tror han.

– I dag har man en slags sjustegsmodell som Försäkringskassan tillämpar. Med det nya förslaget ska man väldigt snabbt pröva den enskildes arbetsförmåga för hela arbetsmarknaden. Men vem kommer att anställa de människor som är så pass risiga att de inte klarar av sitt jobb? Det är en verklighetsfrämmande tanke.

En stor genomgång av landets alla långtidssjuka som presenterades förra året, visade att få har kunnat gå tillbaka till arbete. Den gamla regeringen hade hoppats att en tredjedel av de sjuka skulle kunna börja arbeta igen, men bara 13 procent var friska nog att klara det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.