Industriarbetarnas tidning

Siemensarbetarna fick vänta ett år

4 januari, 2008

Skrivet av BRITT-MARIE CITRON

Det tog mer än ett år från att företagsläkaren slog larm om att många maskinoperatörer på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång drabbats av luftvägsbesvär, till att Arbetsmiljöverket kom på besök.

Alldeles för lång tid, tycker Bengt Järvholm, professor i yrkesmedicin vid Umeå universitet och Sveriges främsta expert på hälsoproblem och skärvätskor.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om arbetsmiljöproblemen på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång.

Enligt Järvholm är utbrottet på Siemens det hittills största i Sverige av luftvägssjukdomar kopplat till skärvätska. Kulmen var förra vintern, då närmare hundra anställda hade dagliga besvär. Flera har utvecklat astma.

Men redan året innan, i början av 2006, slog företagsläkaren på Siemens larm till Arbetsmiljöverket genom en så kallad läkares anmälan. Han hade då undersökt 66 anställda och konstaterat att 37 av dem hade överkänslighets- och allergisymptom.

Trots att det handlade om så många drabbade dröjde det mer än ett år, innan Arbetsmiljöverket kom på inspektion och ställde krav på åtgärder.

Den förklaring arbetsmiljöinspektör Inger Berg vid verkets Linköpingsdistrikt ger, är att hon hade telefonkontakt med Siemens ganska snart efter att hon fått in företagsläkarens anmälan och då fick veta att man redan var igång med åtgärder.

En av de lösningar man just då prövade på Siemens var att installera punktutsug med oljedimavskiljare på rekommendation av tillverkaren av skärvätskan. Det visade sig få katastrofala följder eftersom filtret bara tar oljan medan resten av ämnena i den vattenblandade skärvätskan slungades ut i verkstan med tryck. Det var nu som sjuktalet fördubblades till närmare hundra.

Professor Bengt Järvholm har också tidigare jobbat för Arbetsmiljöverket med att bedöma anmälningar om yrkessjukdomar. Han tycker att det är anmärkningsvärt att det tog så lång tid innan Siemens fick besök från verket.

– På den tiden hinner det hända mycket med människors hälsa. Inom en månad borde arbetsmiljöinspektionen varit på plats, anser han.

Också yrkes- och miljömedicinskt centrum vid universitetssjukhuset i Linköping har varit inkopplade på fallet, nu i två år. Men trots att man sett en ökning av sjukdomsfall har man inte slagit larm till Arbetsmiljöverket. Först nu planerar man att göra en läkares anmälan. Varför inte tidigare?

– Det är lite svårt att svara på, säger verksamhetschef Bengt Ståhlbom. Det kanske vi borde ha gjort. Det kan jag hålla med om.

Det var överläkare Rune Underskog, medicinsk expert på Arbetsmiljöverket, som gjorde den medicinska bedömningen av anmälan från Siemens. Han säger att han inte reflekterade över att det var så många drabbade.

Men om nu yrkesmedicin i Linköping också gör en anmälan kommer det att bli en klar signal att det är dags att koppla in Arbetsmiljöverkets experter för att få igång en diskussion kring orsaker och åtgärder, uppger han.

Läs även reportaget Maskinoperatören Lars blev sjuk av luften.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen