Industriarbetarnas tidning

Sjukfrånvaron på väg att halveras

8 januari, 2008

Sjukfrånvaron för arbetare i pappers- och massaindustrin har minskat med tjugofem procent sedan 2003.
– Sätter man fokus på ohälsan blir det resultat, säger Staffan Aminoff, Skogsindustrierna.

Arbetsgivarna och facken i pappers- och massaindustrin har gemensamt satt målet att från 2003 halvera sjukfrånvaron och antalet arbetsolyckor.

Om målen nås vet man först när sjukfrånvaro- och olycksfallsstatistiken för 2007 är klar.

Men redan nu går det att se hur ohälsan minskar rejält ute på bruken, särskilt för arbetarna:

Från att det 2003 var i genomsnitt 7,6 sjukdagar per 100 anställda var det 2006 en minskning till 5,7 sjukdagar. Och det är särskilt de långa sjukskrivningarna som minskat:

Sjukfrånvaro (för arbetare) mer än tjugo dagar har minskat med 33 procent, sjukfrånvaro mindre än tjugo dagar har minskat med 7 procent.

Ohälsostatistiken rapporterades i Växjö nyligen på en av de sex regionala konferenser kring årsskiftet 2007–2008 där fack och arbetsgivare gemensamt diskuterar hur man lyckas uppfylla hälsomålen från 2003.

Vad avgör hur man lyckas?

– Enkelt uttryckt: Det beror på hur mycket man satsat. Och första förutsättningen är företagsledningens stöd och engagemang, säger Staffan Aminoff.

– Ledningen måste peka med hela handen.

Sambandet mellan olyckor och sjukfrånvaro är påtagligt, eftersom särskilt halk- och fallolyckor leder till lång frånvaro. Utöver de konkreta åtgärder på varje plats finns också en allmän morot – eller piska, beroende på hur man lyckats. På konferenserna redovisas ”topplistor” på de bruk som har minst antal arbetsolyckor per anställd, och på dem som gjort störst förbättringar.

– Vi lyfter fram de bästa bruken för att de andra ska fråga sig varför de inte är med på listan, förklarar Staffan Aminoff.

Bäst 2006 var Vallviks bruk utanför Söderhamn (se övre tabell). Störst förbättring hade man gjort på Pauliströms bruk i Småland (se nedre tabell).

– Det är bra att lyckade insatser lyfts fram, det är bättre än ”fy skäms-listor” med dem som inte är så framgångsrika, säger Lars Wåhlstedt, Pappers arbetsmiljöombudsman.

Han pekar också på samarbetet mellan fack och arbetsgivare som en grundläggande förutsättning för att man lyckats så pass väl. Sådant samarbete är ovanligt. 1994, när SAF-LO-PTK:s gemensamma arbetsmiljöavtal sades upp gick fack och arbetsgivare inom skogsindustrin sin egen väg och skrev ett samarbetsavtal, som förnyades 2004.

Det är med detta avtal som grund man utvecklat de gemensamma hälso- och arbetsmiljömålen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.