Industriarbetarnas tidning

Stål­arbetare kräver 8 procent

9 januari, 2008

Skrivet av

Åtta procents lönelyft på ett år. Det kräver tyska IG Metall för arbetarna i stålindustrin.

Tysk arbetsmarknad står inför en ny tuff avtalsrunda. Inom kort börjar IG Metall förhandla fram ett nytt avtal för 85 000 stålarbetare i de tre västtyska delstaterna Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen och Bremen samt 8 000 stålarbetare i östra Tyskland.

Det 8-procentiga lönekravet är det högsta från IG Metall sedan 1991. Dessutom återupplivar förbundet kravet på förkortad arbetstid. IG Metall vill se fler friskift för arbetare äldre än 50 år.

Tyska stålavtalet skiljer sig från det svenska när det gäller arbetstiderna. I Sverige samlas arbetstidsförkortningen i en tidbank. I Tyskland har man valt att lägga ut 35-timmarsveckan i form av schemalagda friskift.

Stålindustrin är en stark bastion för IG Metall. Nio av tio stålarbetare är fackligt organiserade och branschen går bra. På tre år har stålföretagens omsättning nästan fördubblats, produktiviteten ökat med 16 procent och 6 000 jobb försvunnit. Det har vässat fackets lönekrav.

Nordrhein-Westfalen-avdelningen är en av IG Metalls två största avdelningar. Sedan december är Oliver Burkhard (bilden) ordförande:

– Vårt avtalskrav är mycket ambitiöst. Men kraven speglar de goda tiderna och de höga vinsterna i branschen.

– Företagen verkar i en exempellös stålboom. Då är det inte mer än rättvist att att det kommer våra medlemmar till godo, säger han till avdelningstidningen Metallzeitung.

Den 21 januari träffas parterna för den första förhandlingsrundan. Den första februari löper fredsplikten ut. Sedan är det fritt fram för facket att utlysa varningsstrejker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.