Industriarbetarnas tidning

Stora Enso-fabrik ockuperad

3 januari, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

300 demonstranter ockuperade i dag Stora Ensos massafabrik i Kemijärvi i Finland. De kräver att regeringen räddar fabriken som Stora Enso har beslutat att lägga ner. 240 anställda hotas av uppsägning.

Det var fabrikens personal, i samarbete med en startad medborgarrörelse, som på eftermiddagen inledde en protestaktion, uppger det statliga finska tv-bolaget Yle på sin hemsida. Efter en timme beordrade företagsledningen att området skulle utrymmas. Demonstranterna lydde och det hela gick lugnt till.

Det var i oktober som Stora Enso meddelade att man lägger ner massafabriken i Kemijärvi, pappersfabriken i Summa och tidskriftspappersmaskinen vid fabriken i Anjalankoski. Det innebär att totalt 1 100 arbetsplaster försvinner.

Staten är största ägare i Stora Enso och medborgarrörelsens ordförande Heikki Nivala kräver därför att regeringen ska ingripa mot planerna. Ruukki Group har erbjudit sig att köpa fabriken i Kemijärvi, men liksom i fallet med fabriken i Norrsundet, vill företaget inte sälja.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.