Industriarbetarnas tidning

Vild strejk nära i Aitik

23 januari, 2008

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Vild strejk är nära i Aitikgruvan i Gällivare. Lokala förhandlingar om arbetstiden har strandat. Arbetsgivaren Boliden har ensidigt infört 12-timmarsskift. Nu väntar central förhandling.

Det råder oro och missnöje i Bolidens gruva i Gällivare. Löneförhandlingarna strandade i somras. Arbetsgivaren ville inte ge mer än centrala avtalet. Under hösten förhandlades om en fortsättning av den lokala uppgörelsen om arbetstider som funnits i Aitik i fyra år.

Uppgörelsen innebar bland annat att gruvarbetare, vid skiftbyte, löste av varandra vid maskinerna. En vinst för företaget då produktionen inte behövde stå still. Uppgörelsen gav också gruvarbetarna extra pengar, så kallad överlappsersättning.

– Om företaget vill ha överlappning av skiften i gruvan vill gubbarna att de skjuter till mer pengar. Men det vill inte Boliden. Det går inte att förhandla om bara ena parten bjuder till, säger Hans-Göran Ölvebo, IF Metallklubbens ordförande i Aitik.

Då parterna inte kommit överens beslutade Boliden ensidigt om arbetsförläggningen. Bland annat infördes 12-timmarsskift.

– Jag förstår inte varför de gjort det, säger Hans-Göran Ölvebo.

De tuffa löne- och arbetstidsförhandlingarna har gjort att gruvarbetarnas irritation växt. Gruvarbetare som Dagens Arbete varit i kontakt med berättar att måttet snart är rågat.

– Det kan hända saker, säger en gruvarbetare som vill vara anonym.

Menar du strejk?

– Jag kan tippa att det blir så. Det pratas om det. Inget är bestämt men det kan bli så.

På torsdag håller IF Metallklubben medlemsmöte i gruvan.

– Vi ville ha en lokal uppgörelse. Men medlemmarna vill ha något tillbaka från företaget. Nu blir det central förhandling i stället. Mycket tid har gått åt till det här och det är upprörd stämning. Jag förväntar mig att flera hundra medlemmar kommer till mötet, säger Hans-Göran Ölvebo.

Tommy Andersson är ombudsman på IF Metalls förbundskontor och den som kommer att hålla i den centrala förhandlingen.

– Jag är förvånad att Boliden frångår praxis på arbetsmarknaden och inför 12-timmarsskift. Jobbet är fysiskt och mentalt slitigt. Det påverkar också medlemmarnas möjlighet att förena föräldraskap med jobbet.

– Vi ska titta på om skiftformen bryter mot arbetsmiljölagen, säger han.

Bolidens produktionschef i Aitik, Peter Richardson, säger att IF Metallklubben lade fram en kravlista med fem punkter när arbetstidsförläggningen skulle förhandlas.

– Fyra av punkterna var sådant som inte förhandlas lokalt i Aitik, utan av Boliden centralt. Vi har den förhandlingsordningen och frångår inte den.

– Däremot ville vi förhandla om arbetstidsförläggningen och var beredda att höja överlappningsersättningen. Men IF Metall accepterade det inte. Nu väntar en central förhandling, säger han.

Varför har ni infört 12-timmars skift?

– Det lokala avtalet gick ut. Vi har gjort en egen bedömning när vi lagt ut arbetstiderna. Vi har försökt begränsa antalet sammanhängande nattskift och försökt maximera sammanhängande ledighet. Vi gör en konsekvensanalys av det här nu. Något mer vill jag inte kommentera.

Hur är stämningen i gruvan?

– En del är positiva till arbetstiderna, andra är negativa. Hur stämningen är i gruvan vill jag inte kommentera. Det får du fråga de som jobbar där.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?