Industriarbetarnas tidning

AMF Pension säljer ut Scania

5 februari, 2008

Skrivet av

Tyska lastbilstillverkaren MAN vill ta över konkurrenten Scania. Nu får de hjälp av AMF Pension som förvaltar löntagarnas pengar.

AMF Pension byter sina a-aktier mot MAN:s b-aktier i Scania. Det gör även Swedbank Robur Fonder. IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven rasar:

– Horribelt! Här används löntagarnas pensionspengar för att förstöra stabila svenska företag. Jag trodde först att det inte var sant.

Fram till förra veckan ägde AMF Pension 2,7 procent och Swedbank Robur Fonder 2,8 procent av a-aktierna i Scania.

Försäljningen innebär bland annat att Scanias främste konkurrent, MAN, för första gången, kan kräva en plats i styrelsen.

– Man tar sig för pannan. Här går svenska institutioner som borde värna företagens långsiktighet och säljer ut Scania till främsta konkurrenten. Hur tänker de egentligen?

AMF Pension och Roburs agerande är illavarslande, enligt Löfven.

– Är man inte mer rädd än så om de svenska företagen, då har man all anledning att undra: vem står näst i tur?

En majoritet av AMF Pensions styrelse kommer från Svenskt Näringsliv. Men LO har fem styrelseposter. Däribland LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, avtalssekreteraren Erland Olausson och chefsekonomen Dan Andersson.

Vad tycker du om deras agerande?

– Det är inte så att de sitter och säger att ”nu ska vi sälja ut Scania”. Det finns en placeringsgrupp som bestämmer sånt här.

Har du tagit upp frågan med LO?

– Ja, men jag har inte fått något svar än. Det kommer. Jag tycker att det är bra att det finns fackliga representanter i styrelsen så att man kan ta upp sådana här viktiga frågor.

– Men kom ihåg, i styrelsen sitter också folk från Svenskt Näringsliv. De borde också se till att vi har företag i det här landet i framtiden.

Deras uppdrag är ju att förvalta pensionspengarna så att de ger bra avkastning. Ska man ändra på det uppdraget?

– Vad som har hänt nu visar ju att man måste diskutera hur beslutsfattandet går till och att det blir tydligare målsättningar. I annat fall riskerar ju svenska företag att skadas av vårt eget kapital, av löntagarnas pensionspengar. Det är horribelt.

– Men jag tror att det går att kombinera aktsamhet med företagen med långsiktigt bra avkastning. Det är ju inte kortsiktig avkastning vi är intresserade av. Vi vill ha välskötta, lönsamma företag i det här landet även om tjugo år. Dagens Arbete har sökt LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Pressekreteraren Ulla Johansson säger:

– Fakta är att försäljningar av den här typen inte är en styrelsefråga. De här frågorna kommer aldrig upp i styrelsen utan sköts istället av finanschefen.

AMF Pension ägs av Svenskt Näringsliv och LO och förvaltar 284 miljarder kronor åt cirka 3,6 miljoner löntagare. AMF Pension är den sjunde största ägaren på Stockholmsbörsen.

Texten är korrigerad under dagen, 5/2 2008. Den aktuella försäljningen ledde till att MAN och Volkswagen stärkte sitt ägande, men det var inte första gången de fick majoritet i Scania. Den majoriteten har de haft sedan mars 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?