Industriarbetarnas tidning

Bodendomen förvånar inte IF Metall

26 februari, 2008

Skrivet av

Tio före detta anställda vid Bodentvätten fick rätt i tingsrätten. Det förvånar inte IF Metall. Men att gå till Arbetsdomstolen var inte aktuellt.

– Tingsrätten konstaterar att återanställningsrätten åsidosatts. Det var också därför vi förhandlade för dem, säger Kenneth Strand, förhandlingsombudsman på IF Metall.

Bodentvätten lades ned i september 2004. Samtliga anställda sades upp.

Men efter några månader stod det klart att tvätten kunde räddas. Driften övertogs av nya arbetsgivare, Tvättservice. I en uppgörelse med det lokala facket frångicks turordningen vid återanställningen.

– Det kan man inte göra. Återanställningsrätten är personlig och facket kan inte förhandla bort den utan tillåtelse från den enskilde, säger Kenneth Strand.

Därför förhandlade förbundet för de tretton.

De tretton uppsagda som inte erbjöds återanställning klarade, enligt företaget, inte de krav på rotation som den nya arbetsorganisationen förutsatte.

– Tingsrätten bedömer att de hade tillräckliga kvalifikationer. Inte så konstigt med tanke på den långa anställningstiden de hade.

Du är inte förvånad över tingsrättens dom. Varför drog ni inte fallet till Arbetsdomstolen?

– Vi hade redan en förhandlingsuppgörelse. Tingsrättens dom stödjer vår uppfattning att återanställningsrätten åsidosatts.

– Frågan om prövning i Arbetsdomstolen var inte aktuell vid detta tillfälle. Vi hade kommit överens om ett skadestånd på 75 000 kronor för var och en. Vilket alla tretton accepterade.

Uppgörelsen var klar strax före julen 2005. Protokollet från förhandlingen var färdigskrivet och förhandlingen skulle återupptas efter helgerna. Det enda som återstod var att handlingen skulle undertecknas.

Men efter helgerna förändrades läget plötsligt

– Då säger tio av de tretton att de tackar nej. De ville ha mer. Summor på över 600 000 kronor nämndes, vilket vi bedömde som helt orealistiskt.

Varför då?

– Det högsta belopp som Arbetsdomstolen betalat ut i en liknande kränkning av återanställningsrätten var 40 000 kronor.– Dessutom kunde vi inte gå tillbaka till motparten och plötsligt kräva mer när vi just kommit överens.

Och därför kunde ni inte gå till Arbetsdomstolen?

– Nej, vi hade ju en uppgörelse som vi bedömde som godtagbar. Tre av de tio accepterade förlikningen. De övriga tio informerades av IF Metall hur de kunde gå vidare med ärendet på egen hand. Alltså via tingsrätten.

– Vi tyckte 75 000 kronor var ett godtagbart belopp, med tanke på Arbetsdomstolens tidigare domar. Nu fick de 25 000 i tingsrätten.

Fram till den 14 mars kan Textilservice överklaga domen. Vid överklagan hamnar fallet i Arbetsdomstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.