Industriarbetarnas tidning

Hillary Clinton och Barack Obama stödjer Volvostrejk

6 februari, 2008

Skrivet av

Volvostrejken í USA har blivit ett slagträ i presidentvalet. Nu får de strejkande stöd från Barack Obama och Hillary Clinton.

I morgon går strejken in på sin andra vecka. Det var i torsdags som 2 500 medlemmar i bilarbetarförbundet UAW gick ut i strejk vid Volvo Trucks fabrik i Dublin, Virginia. Facket är missnöjt med företagets bud i de pågående löneförhandlingarna.

Strejken har fått stor uppmärksamhet i USA. Det demokratiska partiets bägge huvudkandidater Barack Obama och Hillary Clinton använder Volvo-strejken för att mobilisera stöd bland fackanslutna arbetare.

Obama säger, enligt Virginia-tidningen The Roanoke Times:

– Jag står på samma sida som de strejkande vid Volvo. Fackets krav på anställningstrygghet, hälsovård och säkerhet är grundläggande garantier som alla arbetare borde förvänta sig och som UAW-medlemmar förtjänar.

Hillary Clinton (bilden) säger i ett uttalande:

– Jag stödjer helt och hållet de arbetande män och kvinnor i UAW:s avdelning 2069 vid Volvo-fabriken i Dublin, i deras pågående försök att organisera och kollektivt förhandla fram en säker arbetsplats, kompetensutveckling, rättvisa löner och meningsfulla hälso- och pensionsvillkor.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen