Industriarbetarnas tidning

”Industriavtalet bröt ond cirkel”

27 februari, 2008

Skrivet av

Reallönerna i industrin steg snabbare i Sverige än i Europa under den senaste tioårsperioden. Det visar en ny utvärdering av industriavtalets första tio år gjord av Facken inom industrin.

– Vi ville se hur utfallet har blivit för de anställda, för företagen och för samhället, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin som skrivit rapporten i samarbete med ekonomer från förbunden.

Bokslutet för löntagarna visar att reallönerna stigit med 2,2 procent om året under industriavtalets första decennium. Jämfört med en halv procent om året under den föregående tjugoårsperioden.

Jämfört med resten av industriländerna i västra Europa har reallönerna ökat mer i Sverige. Europa-lönerna steg med 1,4 procent under motsvarande period. Tre länder, Finland, Norge och Storbritannien, hade större reallöneökningar än Sverige.

– Vi går i takt med Europa, det riktmärket satte vi upp för tio år sedan. Och det håller fortfarande, säger Göran Nilsson.

Vad gäller fördelningen har kvinnornas löner sakta närmat sig männens löner. Men bara sakta. Kvinnorna har knaprat in ett par procentenheter. Lönespridningen mellan olika grupper inom kollektiven är ungefär densamma.

Däremot hade tjänstemännen en snabbare ökning av lönerna under industriavtalets första hälft. Under senare år har gapet minskat, men fortfarande ligger tjänstemännens löneökningstakt något högre än arbetarnas.

Ett av industriavtalets syften var att stärka industrins roll. För företagen har de tio åren präglats av stigande produktion – bara Sydkorea har haft en snabbare tillväxt i industriproduktionen av industriländerna inom OECD.

Även konkurrenskraften har stärkts gentemot andra länder. Mycket tack vare en kraftig produktivitetsökning. Produktiviteten steg med i snitt 6 procent om året, mot ungefär hälften för resten av Europa.

Detta innebar att företagens konkurrenskraft – när ökning av arbetskraftskostnader och valutaeffekter räknats bort – stärktes med i snitt 2,2 procent varje år gentemot de elva viktigaste OECD-länderna.

Den stärkta konkurrenskraften har gjort att företagen kunnat kapa åt sig mer av förädlingsvärdet. Vinstens andel av det samlade resultatet har ökat medan lönernas andel sjunkit. Under 1980-talet pendlade vinstandelen på mellan 20-30 procent. De senaste tio åren har vinstens andel stigit till mellan 30-40 procent.

– Det här är en del av en internationell utveckling, säger Erica Sjölander, utredare IF Metall.

– Siffrorna visar att de svenska kapitalägarna får en avkastning på sina investeringar som är internationellt konkurrenskraftig.

Till pluskontot räknas också stabilare statsfinanser, sjunkande arbetslöshet, stabila priser – men allt är väl inte industriavtalets förtjänst?

– Nej då, inte alls, säger Göran Nilsson. Mycket beror på den ekonomiska politiken, att vi haft en bra struktur på industribranscherna, att folk har jobbat bra och att Sverige gynnats av globaliseringen.

– Men industriavtalet har gett ett viktigt bidrag till en bra ekonomisk utveckling.

– När vi hade problem på 1970- och 80-talet skyllde man på lönebildningen och fackföreningarna. Nu går det bra, den onda cirkeln har brutits och det har industriavtalet medverkat till.

I det överlag positiva bokslutet över det första decenniet finns dock en skönhetsfläck. Göran Nilsson:

– Löneökningarna var för låga 2006. De borde ha varit högre.

Läs hela rapporten Facit efter 10 år med industriavtalet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.