Industriarbetarnas tidning

Orimliga krav på fackligt aktiva

12 februari, 2008

Skrivet av ELISABET HOFF

Lokalt fackligt arbete kan vara tufft. Kunskapskraven är ibland orimliga. En doktorsavhandling berättar varför.

Susanne Köpsén vid institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, har doktorerat på lokalt fackligt i avhandlingen ”Från revolution till reträtt”.

Under tre år följde hon vardagen på en medelstor industriarbetsplats för att se hur klubbstyrelsen hanterade kraven på kunskap i dagens komplexa verklighet.

Det finns inga enkla svar eller lösningar. Men en sak är säker. Kraven på de fackliga företrädarna är väldigt höga jämfört med förutsättningarna de får för att skaffa sig kunskap.

– De fackliga företrädarna förväntas ta hand om lärandet själva, säger Susanne Köpsén.

– Facket har decentraliserats och mycket hänger på den enskilde. Visst kan du gå fackliga kurser, men det hjälper inte alltid. Lärandet i vardagen är mycket viktigt.

Susanne Köpsén följde en ambitiös klubbstyrelses uppgång – och fall.

När studien inleddes hade klubben fått ny styrelse.

– Det blev startskottet för en facklig revolution på arbetsplatsen, säger Susanne Köpsén.

Det fackliga arbetet exploderade, berättar hon:

– Kontakten med medlemmarna var helt fantastisk. Ordföranden skaffade sig kunskap utifrån, från erfaret fackligt folk, och var väldigt aktiv.

Den nya styrelsen fick många frågor på sitt bord. Varsel, nyanställningar och konflikter. Styrelsen började känna sig sliten. På två år lämnade två ordföranden sina uppdrag.

– Facket är ju under utveckling hela tiden. Frågorna är komplexa och besvärliga. Det är globalisering och outsourcing och arbetsgivarna tar in sina specialister och beställer rapporter, ibland på engelska. Det blir väldigt ojämlika diskussioner.

Felet som lätt görs då, menar Susanne Köpsén, är att de fackligt förtroendevalda lägger allt ansvar på sig själva i stället för att be om hjälp och söka stöd utifrån.

– Facket har allt att vinna på att samarbeta med andra utanför arbetsplatsen i en helt annan omfattning än i dag. Kanske kunde förbunden, till exempel, satsa på handledningsbesök.

Fotnot: Studien har gjorts under förutsättning att inte lämna ut vare sig företagets eller personernas namn. Avhandlingen hela namn är Från revolution till reträtt. Lärande i en fackförenings vardag.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]