Industriarbetarnas tidning

Promedia skär bort 100 jobb

13 februari, 2008

Skrivet av

Hundra jobb ska bort på VLT:s och Nerikes Allehandas gemensamma tidningsbolag Promedia. Det visar åtgärdspaketet som företaget presenterade i dag, onsdag.

I juli förra året slog VLT och Nerikes Allehanda ihop sina verksamheter och bildade det gemensamma bolaget Promedia, där totalt 14 tidningar ingår.

Under hösten och vintern har företaget sett över hur organisationen och arbetssättet kan förbättras för att både ge större intäkter och lägre kostnader.

– Vi har haft två huvudspår. Dels finns det verksamheter som överlappar varandra när man slår ihop två företag. Dels kan vi standardisera alla våra processer och använda samma redaktionella system till exempel, säger VLT:s koncernchef Nils Engström.

Totalt ska åtgärderna spara 60 miljoner kronor och leda till att intäkterna stiger med 40 miljoner kronor. Men det innebär också att 100 jobb försvinner. Alla verksamhetsområden kommer att beröras.

– Vi har väl vetat att det skulle bli något åt det här hållet, säger Berit Larsson.

Hon är ordförande i grafiska fackklubben som organiserar de 30 grafiker som är anställda på VLT:s annonsavdelning. Totalt finns ungefär 80 grafiker på de tidningar som ingår i Promedia.

Men hur de 100 tjänsterna kommer att fördelas mellan de olika verksamhetsområdena är inte klart. Nu inleds MBL-förhandlingar med samtliga fack. Först i augusti 2009 räknar Nils Engström med att alla planerade åtgärder har genomförts.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.