Industriarbetarnas tidning

Skyddsombud i protest mot regeringen

21 februari, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Regeringen måste avbryta sin ”nedrustning” av arbetsmiljösatsningar. Det skriver skyddsombud inom LO i ett öppet brev till den borgerliga regeringen.

Det är LO:s arbetsmiljögrupp i Norrbotten som protesterar mot regeringens politik. De kritiserar nedläggningen av Arbetsmiljöinstitutet och bantningen av Arbetsmiljöverket. Skyddsombuden vänder sig också mot att man avskaffat arbetsgivarens ansvar att göra rehabiliteringsutredningar.

De är kritiska till att regeringen inte presenterat någon konsekvensanalys av nedskärningarna. Arbetslivsinstitutet har hjälpt många av LO-förbundens skyddsombud och förtroendevalda genom utbildningar. En möjlighet till kompetensutveckling som nu försvinner, argumenterar brevskrivarna.

Skyddsombuden anser att regeringen genomför ”den ena försämringen efter den andra i arbetslivet” och undrar: ”Hur kan det löna sig att arbeta om det inte går att göra det under säkra arbetsförhållanden?”

De kräver också att ett ”körkort” införs för de chefer som har ett arbetsmiljöansvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.