Industriarbetarnas tidning

Svenskt Näringsliv tiger

6 februari, 2008

Skrivet av

Svenskt Näringsliv tiger om sin roll i AMF Pensions styrelse när Scania-aktierna såldes till tyska MAN.

Svenskt Näringsliv har majoritet i styrelsen för partssammansatta pensionsbolaget AMF Pension. Sex av de elva ledamöterna kommer från arbetsgivarorganisationen. Ordförande är Göran Tunhammar, före detta vd för SAF och Svenskt Näringsliv.

Lars Jilmstad, presschef säger:

–Vårt besked är att det här är något vi inte kommenterar.

– Det här är en fråga för AMF Pension och eventuellt för dess styrelse. Därför kan jag bara hänvisa till AMF i det här sammanhanget.

Men AMF Pension är ju ett partssammansatt organ mellan Svenskt Näringsliv och LO. Varför kan inte Svenskt Näringsliv svara?

– Du får inga besked av Svenskt Näringsliv. Jag antar styrelsen för AMF Pension har en uppfattning, men vi ser inte det som vår uppgift att lämna besked i egenskap av yttersta ägare.

Svenskt Näringsliv har majoritet i styrelsen. Svenskt Näringslivs nuvarande vd Urban Bäckström är en av ledamöterna. Är det då inte rimligt att Svenskt Näringsliv svarar?

– Inga besked, det är den ståndpunkten som vi intagit.

Men Urban Bäckström är alltså beredd att svara om han blir uppringd i egenskap av styrelseledamot i AMF Pension?

– Det kan jag inte utlova.

Men Urban Bäckström vill inte svara på några frågor om varför AMF Pension sålde Scania-aktierna till konkurrenten MAN. Genom sin sekreterare hänvisar han i stället till AMF:s presstjänst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen