Industriarbetarnas tidning

Väljer facket trots a-kasseflykt

7 februari, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

60-åringar som ändå snart ska gå i pension. Det har varit bilden av medlemmen som lämnar a-kassan, men stannar i facket. Men även de som står mest oskyddade när lågkonjunkturen kommer, de unga, väljer facket framför den ekonomiska tryggheten, visar DA:s granskning.

När lågkonjunkturen kommer är det sist in först ut som gäller och de unga är de som drabbas värst. Då är det arbetslöshetsersättning som är brödfödan och den får man inte från facket, bara från a-kassan.

– Unga tycker kanske inte att de har råd att vara kvar i a-kassan, men anser ändå att facket är värdefullt, säger Robert Lundberg som är Pappers kassör har tagit fram siffrorna åt Dagens Arbete.

Inom Pappers är det 2 100 av de cirka 3 600 som har lämnat a-kassan, som valt att stanna i förbundet. 16 procent av dessa är mellan 18 och 25 år. Det innebär att de är överrepresenterade – totalt utgör den åldersgruppen sju procent av medlemmarna.

Ett solidaritetstecken, tycker facket. Även om man betonar att det så klart inte är bra att de med svagast förankring på arbetsmarknaden står oförsäkrade.

Har facket gjort något för att rädda dem kvar i trygghetssystemet?

– Vi har skickat ut information till avdelningarna och bett dem ta upp det, säger Robert Lundberg.

Att a-kassan är en draghjälp för fackförbunden, är ingen hemlighet. Men att det skulle bero på okunskap om att det är a-kassan som ger pengar till den som blir arbetslös, tror inte Pappers a-kasseföreståndare Inger Good.

– Dom som vi talat med per telefon har vi varit noga med att informera vad det innebär. Men de har ändå valt att bli oförsäkrade av ekonomiska skäl säger hon.

Förändringarna i a-kassan har slagit hårt mot just ungdomar. Inger Good tror att många unga har snappat upp det.

– Det kan vara studenter som har sett att de ändå inte kan få a-kassa eftersom studerandevillkoret har tagits bort och den överhoppningsbara tiden förändrats.

Inom Grafikerna har totalt cirka 1 100 av dem som lämnat a-kassan, valt att stanna i facket. Drygt sju procent av dem är mellan 18 och 25 år, vilket är mer än den andel på fem procent som samma åldersgrupp utgör i förbundet.

På IF Metall är medlemskapet i a-kassa och fackförbund fortfarande sammanlänkade. Det går inte att enbart begära utträde ur a-kassan och stå kvar i facket. Däremot går det att gå ur facket och stanna i a-kassan.

De unga som har lämnat Grafikernas eller Pappers a-kassa behöver inte vara oförsäkrade. De kan ha gått med i exempelvis alfakassan som är en fristående a-kassa utan koppling till något fackförbund. Men det är inte så troligt eftersom de har en högre medlemsavgift.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?