Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa söker inte anvisade jobb

14 mars, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Arbetslösa struntar i att söka vart tredje jobb som Arbetsförmedlingen anvisar dem. Bäst på att skicka in ansökningar är högutbildade och äldre. Nu vill arbetsförmedlingen skärpa kontrollen.

Det är Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, som följt upp 3 000 anvisningar som arbetsförmedlingen gjorde förra året. Granskningen visar att de arbetslösa struntade i att söka 30 procent av de arbeten som Arbetsförmedlingen uppmanade dem att söka.
Hotet om kontroll hjälpte inte. En fjärdedel av de arbetslösa som sagt till arbetsförmedlingen att de sökt ett jobb, ljög om det.

En arbetslös kan ha flera godkända skäl till att inte söka ett anvisat arbete, som till exempel att personen redan fått ett jobb, eller påbörjat en utbildning. Men även om hänsyn tas till sådana förklaringar är det fortfarande så att var tredje anvisat jobb inte söks.

En förklaring kan också vara att de arbetslösa tipsas om fel sorts jobb. Arbetsgivarna i undersökningen ansåg att var sjätte sökande hade fel kvalifikationer.13 till 14 procent av de arbetslösa som sökt ett jobb som arbetsförmedlingen sagt till dem att söka, fick den tjänst de sökt.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund säger till Dagens Nyheter att kontrollen av de arbetslösa nu måste skärpas.

Anledningar som arbetslösa själva tidigare har uppgett till att de inte söker anvisade jobb är att arbetet inte stämmer med personens utbildning, att den arbetslöse är över-, eller, underkvalificerad eller att arbetet ligger för långt från hemorten.

FAKTA/Måste jag ta anvisat arbete?
För att få arbetslöshetsersättning krävs att du, som det heter, ”står till arbetsmarknadens förfogande”.Det innebär att du ska vara redo att ta ett jobb som arbetsförmedlingen anser är lämpligt. Syftet är både att matcha den arbetslöse till rätt jobb, men också att kontrollera att personen uppfyller sina skyldigheter. Den som inte söker ett anvisat jobb och inte anses ha rimliga skäl för att säga nej, kan få sin ersättning nedsatt med 25 procent under 40 dagar. Inträffar det en andra gång sänks ersättningen med 50 procent under 40 dagar. Den tredje gången blir den arbetslöse avstängd från ersättning tills hon eller han arbetat sex månader, alltså uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. Rimliga skäl kan vara familjeskäl, till exempel delad vårdnad, handikappade barn med mera.Den arbetslöse ska vara beredd att pendla, flytta eller omskola sig för att kunna ta arbete.
Källa: Arbetsförmedlingen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?