Industriarbetarnas tidning

Getinge trakasserar fackklubb

6 mars, 2008

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Under det senaste året har IF Metallklubben på Getinge Sterilization utanför Halmstad trakasserats av företagsledningen. Flera förtroendevalda har fått skriftliga varningar och löneavdrag.

– Ett tag diskuterade vi att lägga klubben vilande, säger Tomas Esko som nyss avgått som IF Metallklubbens ordförande.

I januari förra året presenterade företagsledningen en lista som visade hur många timmar som användes för fackligt arbete. Enligt företaget på tok för många timmar. Enligt fackklubben en felaktig lista.

Under våren ökade motsättningarna. Ledningen på Getinge krävde in dagordningar för fackmöten och krävde att få se kursplaner för fackliga kurser.

– Personalchefen har suttit och strukit i våra dagordningar och talat om för oss vad som är facklig verksamhet och vad som inte är det, säger Tomas Esko.

– Och det verkar inte finnas någon logik i det. Det är olika från gång till gång.

I september förra året trappades konflikten upp när sex fackligt aktiva fick skriftliga varningar och löneavdrag för att de gått på ett fackligt möte.

– Vi har slagits för att hålla näsan ovanför ytan. Allt annat arbete som jämställdhet, ungdomssatsningar och en planerad översyn av lönesystemet har vi inte orkat med, säger Tomas Esko.

I november förra året kontaktade fackklubben IF Metall centralt. I januari genomfördes en central förhandling mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna som slutade i oenighet.

IF Metall planerade att stämma Getinge inför Arbetsdomstolen. Men då parterna varit nära en lösning bestämdes att man skulle försöka enas i en överläggning med Teknikarbetsgivarna.

I överläggningarna kom parterna överens. En skrift togs fram som anger hur den fackliga verksamheten ska fungera på Getinge. För några dagar sedan skrev företagsledningen och fackklubben på avtalet.

– Vi får lov att vara nöjda. Men avtalet bygger på att företaget ändrar inställning till den fackliga tiden. Vi måste ha en ömsesidig respekt för varandra, säger Tomas Esko.

Också IF Metallklubbens nytillträdde ordförande Rikard Karlsson tror på ett bättre samarbete i framtiden.

– Det känns jättebra att vi äntligen är överens om hur vi ska jobba. Jag tror det kan bli bra, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.