Industriarbetarnas tidning

Mindre fusk än regeringen påstått

7 mars, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Svenskarna fuskar för sju miljarder kronor per år av Försäkringskassans bidrag. Det har regeringens delegation för felaktiga utbetalningar påstått. Men nu hävdar Försäkringskassan att det handlar om mindre än en miljard.

– Det är särskilt när det gäller föräldrapenning som vi inte tycker att det stämmer, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsansvarig för kontroll och kvalitet på Försäkringskassans huvudkontor.

Ingen vet hur stora belopp som läcker ur välfärdssystemet i form av felaktiga utbetalningar. Men det har blivit allt mer angeläget att ta reda på det i takt med att frågan har hamnat allt högre på den politiska dagordningen.

I höstas presenterade den statliga Delegationen mot felaktiga utbetalningar, FUT, en rapport som fick stort genomslag. I den uppskattades de felaktiga utbetalningarna från samtliga trygghetssystem uppgå till 20 miljarder kronor årligen. Av dessa ansågs hälften, tio miljarder, utgöra medvetet fusk från medborgarna sida.

Försäkringskassans andel av det totala läckaget uppskattades till 13,7 miljarder kronor årligen. Ungefär hälften av det, runt 7 miljarder kronor, är medvetet fusk, tror regeringens delegation.

Men det stämmer illa med Försäkringskassans egen bedömning. I ett remissvar till FUT-delegationens rapport skriver myndigheten att det snarare handlar om 1,1 till 2,6 miljarder kronor som betalats ut felaktigt. Av det bedömer Försäkringskassan att endast 0,3 till 0,9 miljarder kronor utgör medvetet fusk.

Att uppskattningarna skiljer sig åt i så hög grad beror enligt kassan på att man använt sig av olika metoder. Delegationen har använt sig av experter som gjort uppskattningar medan Försäkringskassan bygger sina slutsatser på slumpvisa kontroller av ärenden. Kassan har heller inte räknat med eventuella mörkertal.

– Vad Försäkringskassan mäter är vad vi verkligen vet, säger Joakim Jarnryd, som dock inte vill gå i polemik med FUT-delegationen.

Men han medger att myndigheten är kritisk till hur FUT-delegationen gått tillväga. Bland annat har man antagit att hela ersättningsbeloppet är fel i ett ärende som inte står rätt till. Men kontroller har visat att en del av ersättningen kan vara rätt utbetald. FUT-delegationens sätt att räkna kan därför leda till överskattningar, anser kassan.

Myndigheten radar sedan upp en rad ersättningstyper där man är kritisk till delegationens slutsatser. FUT hävdar exempelvis att personer som får assistansersättning överdriver sitt funktionshinder för att få mer hjälp.

Delegationen påstår också att assistanssamordnare fuskar med tidsredovisningen för att få loss mer pengar. ”I och med att inga studier genomförts, saknas belägg för påståendet”, skriver Försäkringskassan. När det gäller fusket med föräldrapenning, anser Försäkringskassan att delegationen gjort ”en väldigt grov överskattning” och hänvisar till att deras egna beräkningar visat betydligt mindre belopp.

När det gäller sjukpenning medger emellertid myndigheten att mörkertalet troligen är stort.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.