Industriarbetarnas tidning

Tuffare tag mot halländskt fack

7 mars, 2008

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

IF Metall i Halland tycker att teknikarbetsgivarna ”förklarat krig” mot facket. På flera företag har fackets förtroendevalda känt sig kränkta.

– Konfrontation är vanligare än samsyn. Det har varit enormt mycket centrala förhandlingar på teknikavtalets område senaste året, säger Tony Stané, ombudsman på IF Metalls avdelning 44 i Halland.

Bilden bekräftas av IF Metalls centrala förhandlingsombudman Tommy Thunberg.

– Trycket på de förtroendevalda i Halland, men också i Skåne, har ökat. Och det rör sig enbart om teknikavtalet. Vi har haft många centrala förhandlingar som rör förtroendemannalagen, säger Tommy Thunberg.

Problemen har varit störst på Getinge utanför Halmstad, vilket DA belyst i flera nyhetsartiklar. Där var IF Metall nära att stämma arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD, i början av året. Fackets representanter har känt sig trakasserade när personalchefen bland annat krävt att få se dagordningar för möten. Sex förtroendevalda fick också skriftliga varningar och löneavdrag i höstas.

Vid sidan av Getinge har fackets ombudsmän märkt av ett hårdare tryck mot förtroendevalda på Autotube och Nylanders rostfria i Varberg.

– Folk drar sig för att jobba fackligt när varningar delas ut på lösa boliner, säger Tony Stané.

Ombudsmännen upplever att Halland utpekats som ett slags försökslän av arbetsgivarsidan.

– De attackerar och testar förtroendemannalagen och gör det svårare att jobba fackligt, säger Tony Stané.

Även i Skåne har IF Metalls representanter fått känna på tuffare tag från arbetgivarsidan. IF Metall har med hjälp av LO-TCO Rättsskydd stämt Autoliv Mekan inför AD. Stämningen rör Johnny Andersson, fackligt förtroendevald, som fick en skriftlig varning förra sommaren när han tog ledigt för fackligt arbete.

Företaget medgav senare, i både lokal och central förhandling, att varningen var felaktig. Men företaget vägrade betala ut något skadestånd. Totalt stämmer IF Metall Autoliv på 800 000 kronor för bland annat föreningsrättskränkning. Rättegången i AD blir i höst.

Enligt Johnny Andersson är det svårt att bedriva normalt fackligt arbete på Autoliv.

– De kräver att jag ska lämna in skriftlig ledighetsansökan när jag ska gå och tömma klubbens brevlåda.

– Jag ska till och med söka ledigt för att fylla i min ledighetsansökan. Sådant här gör att medlemmar backar från att ta fackliga uppdrag, säger Johnny Andersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.