Industriarbetarnas tidning

Valberedningen vill ha Säikkälä

19 mars, 2008

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Valberedningen vill se Veli-Pekka Säikkälä som IF Metalls nästa avtalssekreterare. Samtidigt avslöjar valberedningens ordförande att ledamöter utsatts för påtryckningar.
Det har aldrig hänt tidigare, säger Svante Bylund, valberedningens ordförande.

Varför förordar ni Veli-Pekka Säikkälä?

– Vi har fört ett långt resonemang. Vi tror att han blir bäst för förbundet. Vi står inför ett generationsskifte. Många med lång erfarenhet går i pension de närmaste åren.

– Anders Tiderman och Leif Ohlsson går i pension. De är våra mest erfarna förhandlare. Också Birgitta Widén och Birgitta Lanér försvinner inom några år.

– Vi måste fylla tomrummet. Vi har tittat på erfarenhet och kompetens. Vem som har deltagit i och varit mest aktiv de senaste avtalsrörelserna.

– Veli-Pekka är den som är mest prövad i de här sammanhangen. Han har också erfarenhet av att vara chef på förhandlingsenheten. Med budget- och personalansvar, säger Svante Bylund.

Valberedningen fick in två förslag till posten som avtalssekreterare. Veli-Pekka Säikkälä, chef på förhandlingsenheten, nominerades av förbundsledningen och nio avdelningar. Tommy Thunberg, förhandlingsombudsman på förbundskontoret, nominerades av 25 avdelningar.

Sedan nomineringstiden gått ut har ytterligare några avdelningar beslutat att uppmana sina kongressombud att stödja Tommy Thunberg.

Var valberedningen enig?

– Ja.

Tycker du att valberedningen har påverkats av den debatt som varit?

– Nej det har vi inte. Många avdelningar har skickat in nomineringar. Det har varit ett bra engagemang. Det var ingen given utgång vem vi skulle förslå. Vi har vägt in nomineringarna från avdelningarna. Sammantaget tror vi att Veli-Pekka kan ta det bästa ansvaret som avtalssekreterare.

Vad har varit svårast med ert arbete?

– Hm. Det var en bra fråga. Jag har inte funderat på det. Men det har varit svårt att väga ihop bitarna. Det har funnits olika synpunkter. Hur man ska värdera frågor som ledarstil och syn på delaktighet. Men de är båda bra killar som brinner för sitt jobb. Men i slutändan blir det en personfråga. Vi har försökt se till helheten.

Vill du sitta i valberedningen igen?

– Ja, det vill jag. Det är fjärde gången för mig. Visst är det är jobbigt. Men samtidigt ett spännande och intressant uppdrag.

Har du utsatts för påtryckningar?

– Inte jag personligen. Men det finns de i valberedningen som blivit uppringda. Det är folk som är nyfikna och vill förstärka sina argument för sin kandidat.

– Men vi har inte uppfattat det som stor belastning. Det är inte som ett amerikanskt primärval. Vi har jobbat med de nomineringar som kommit in. Sen får kongressen ha en uppfattning om hur vi har jobbat.

Har det hänt tidigare att valberedningar utsatts för påtryckningar?

– Inte som jag vet om.

Har det varit mycket jobb bakom kulisserna den här gången?

– Tidigare har vi aldrig haft diskussioner om nomineringarna till förbundsledningen. Till posterna i förbundsstyrelsen brukar det vara en del snack. Men det här är en annan sak.

– Avtalssekreteraren i IF Metall är ett av de mest centrala fackliga uppdragen i Sverige. Jag förstår att många har en klar uppfattning om vem man vill ha. Avtalssekreteraren har stor inflytande i förbundet och lönepolitiken.

Vem tror du vinner en omröstning på kongressen?

– Veli-Pekka.

Varför?

– För att jag tror på det resonemang vi har fört. Förhoppningsvis förs ett liknande resonemang på kongressen. Jag tror det här det bästa för förbundet.

Kan man säga att Veli-Pekka Säikkälä står för erfarenhet och Tommy Thunberg för nytänkande?

– Mycket nytt folk ska in i förbundsledningen. Stefan Löfven har inte suttit så länge. Inte Anders Ferbe heller. Men jag tror att förbundsledningen som helhet kommer att stå för förnyelse, ett generationsskifte.

– Det är nyttigt för förbundet att det förs en debatt om ledare och ledarstil. Särskilt inför en kongress. Klart det är jobbigt för ledningen att gå till val på det här.

– Men det är inte min sak att ha en uppfattning om vad förbundsledningen tycker är jobbigt eller ej. Sett ur valberedningens perspektiv är det inte jobbigt att det blir ett val på kongressen. Det här speglar att det finns olika uppfattningar ute i landet.

Hur har valberedningens arbete sett ut?

– Vi träffades första gången långt innan kongressprocessen drog igång. För att lära känna varandra lite och upprätta en tidsplan. Vi hade ytterligare ett möte när nomineringarna kommit in och sedan ett sista möte där vi körde igenom allt och gjorde klart förslagen.

Har du pratat med Tommy Thunberg?

– Jag har ringt upp honom och förklarat hur vi har tänkt och varför.

Valberedningens förslag har nu skickats ut till kongressombuden. På kongressen i maj kommer det med största sannolikhet att hållas en omröstning om vem som blir IF Metalls nästa avtalssekreterare. Tommy Thunberg har tidigare sagt till Dagens Arbete att han känner sig trygg med 25 avdelningar i ryggen. I nuläget talar inget för att han skulle hoppa av.

Läs valberedningens förslag.

Fakta IF Metalls valberedning:

Svante Bylund, ordförande, Mälardalen
Tomas Lundmark, sekreterare, Norra Västerbotten
Eva Larsson, Skaraborg
Ragnar Ludvigsson, Mellersta Östergötland
Mikael Romell, Örebro län
Lena Storm, Västra Värmland
Per Svensson, Stockholm
Lennart Thörnlund, Norrbotten
Pirjo Veteli, Västra Blekinge

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?