Industriarbetarnas tidning

”Betala eller bli av med statsbidraget”

7 april, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Betala inom en vecka annars blir ni av med statsbidraget. Det beskedet ger nu Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, till Grafikerna och Skogs- och Träfackets a-kassa som vägrat betala den förhöjda finansieringsavgiften.

– Det här är ett jättehårt medel som de använder mot oss, säger Liv Silnes, kassaföreståndare på Skogs- och Träfacket och Grafikernas a-kassa, numera GS arbetslöshetskassa, som är en av de a-kasssor som vägrat betala.

Det var för en månad sedan som GS och även Transports a-kassa beslutade att vägra betala in regeringens förhöjda finansieringsavgift för de medlemmar som lämnat a-kassorna.

IAF, den myndighet som driver in pengarna, svarade att fakturan inte går att överklaga.

Nu har a-kassan fått ett föreläggande från IAF om att skulden måste betalas in före den 15 april, annars kommer kassan ”helt eller delvis under en viss tid” att inte få något statsbidrag.

Statsbidraget täcker de kostnader a-kassorna har för arbetslöshetsersättningen. För GS del rör det sig om 6,5 miljoner i utbetald a-kassa bara för denna vecka.

Hur ska ni ha råd att betala ut a-kassa till medlemmarna om statsbidraget ryker?

– Det är mycket pengar. Men vi får diskutera det i styrelsen hur vi ska lösa det, säger Liv Silnes.

Hon betonar att GS arbetslöshetskassa på inget sätt kommer att riskera medlemmarnas ersättning.

– Vi gör inte det här för att bråka med IAF. Vi vill ha frågan juridiskt prövad eftersom vi anser att det är fel att vi ska betala in för de medlemmar som straffat ut sig genom att inte betala. Det kan inte vara rimligt att det drabbar de medlemmar som är kvar och har betalat för sig, säger Liv Silnes.

Den förhöjda finansieringsavgiften infördes av regeringen i januari 2007. Kassorna anser att det är en extraskatt. Den förhöjda finansieringsavgiften är också den direkta orsaken till a-kassornas medlemsras, eftersom kostnaden för försäkringen blev så mycket högre.

– Vi kommer att överklaga IAF:s föreläggande till länsrätten och kräva inhibition, det vill säga att IAF avvaktar med att dra in statsbidraget under tiden rätten prövar ärendet, säger Liv Silnes.

Fotnot: Den förhöjda finansieringsavgiften är den avgift a-kassorna betalar in direkt till staten. Finansieringsavgiften baseras delvis på antalet medlemmar i respektive a-kassa och kassans utbetalningar till arbetslösa. A-kassorna får i sin tur statsbidrag för att betala ut ersättning till arbetslösa medlemmar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.