Industriarbetarnas tidning

”Blåkort” ska locka arbetskraft

3 april, 2008

Skrivet av PÄR KARLSSON

EU:s förslag om ”blåkort”, som ska locka högutbildade invandrare till Europa, kan vara ett hot mot den svenska modellen. Det uppgav Nils Lundgren från junilistan i en debatt i dag.

I dag arrangerade Europakontorets informationskontor i Stockholm en debatt i frågan om ”blåkort”. Med fanns både politiker och företrädare för arbetsmarknadens parter.

Frågan om ”blåkort” behandlas just nu inom EU och grundar sig i ett förslag från unionens kommission.

Enligt förslaget så minskar den arbetsföra befolkningen i Europa. Fram till år 2030 kommer 20 miljoner invandrare att behövas, framför allt högutbildade. I dag söker sig de flesta av dem till USA i stället för Europa.

För att ändra på detta och locka hit dem i stället vill EU införa en europeisk variant av de ”greencards” som finns i USA, ett så kallat ”blåkort”.

Förslaget skulle innebära att det blir lättare för utomeuropeiska invandrare att komma hit och jobba tillfälligt och flytta runt inom EU.

För att få ett ”blåkort” föreslås i förslaget att man ska vara över 30 år, ha eftergymnasial utbildning eller ha jobbat i minst tre år. Lönenivån ska vara tre gånger så hög som minimilönen i det land man jobbar i.

Nils Lundgren, avgående partiledare för junilistan, menade att EU-kommisionens förslag kan vara ett hot mot den svenska modellen. Eftersom det i Sverige inte finns någon minimilön skulle en sådan behöva bestämmas av EU.

– Det kanske inte låter så allvarligt, men börjar vi släppa efter finns risken att vi tappar kontrollen av den svenska arbetsmarknaden och överlåter den till Bryssel, sade han.

Erland Olauson, 1:e vice ordförande inom LO, höll med och påpekade att man inte är emot arbetskraftsinvandring, men att det fanns brister i förslaget.

– Vem ska hålla reda på de sociala villkoren för de som jobbar när de flyttar runt? Systemet innehåller inte ett tillräckligt socialt skyddsnät.

Från Svenskt Näringsliv hördes positivare tongångar även om man höll med om Nils Lundgrens kritik.

– Det är bra att EU öppnar upp och att vi visar att högkvalificerad arbetskraft är välkommen. Men det är inte bara högutbildade vi behöver här i Sverige, EU borde öppna upp för fler grupper, sade Karin Ekenger, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

FAKTA/EU:s blåkort

• Direktivet kan tidigast träda i kraft under senare hälften av 2008.

• Blåkortet är ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd.

• Kortet är giltigt i två år, men tiden kan förlängas.

• Kortets innehavare och dennes familj har rätt att resa till och från EU.

• För att få kortet krävs ett, minst, ettårigt arbetskontrakt och man måste kunna uppvisa diplom från erkänd högskola eller högre utbildning.

• Kortet blir automatiskt permanent uppehållstillstånd efter fem år.

Källa: Svenskt Näringsliv

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen