Industriarbetarnas tidning

Hårt slit kan ge stipendium

21 april, 2008

Skrivet av

Jan Andersson tog fajten med arbetsgivaren, och vände personalens frustration till delaktighet. Nu är han en av tre som kan få Prevents arbetsmiljöstipendium på 30 000 kronor.

Grafikern Jan Andersson har valts ut som en av tre kandidater till Prevents arbetsmiljöstipendium. Han är klubbordförande på SCA Packaging i Norrköping. Där har han jobbat hårt för att förbättra den arbetsmiljö som han först mötte när han blev anställd för tio år sedan.

– Det var en dålig arbetsmiljö då. Det var mycket frustration, en dålig personalpolitik.

Treskift och övertid slet på personalen, ledde till belastningsskador och hög sjukfrånvaro. Jan väckte den slumrande fackklubben, engagerade sig och läste på om arbetsmiljö och organisation.

– Det blev en facklig kamp. Jag tog fajten med företaget.

Företagsledningen var negativt inställd till en början, men med tiden har både den fysiska och psykiska arbetsmiljön förbättrats. Arbetet har organiserats om, alla har fått mer ansvar och inflytande, folk jobbar mindre övertid och sjukfrånvaron har sjunkit. Och nu får Jan Andersson stöd för sitt arbete från ledningen.

Prevents arbetsmiljöstipendium delas ut för femtonde gången i år och är på 30 000 kronor. Av 25 nominerade har tre kandidater valts ut. En av dem får stipendiet och de andra får ett hedersomnämnande.

Jan Andersson tävlar mot tjänstemännens Christina Yderström på Astra Zeneca i Södertälje och Lars-Ola Särkimukka på LKAB i Kiruna. Den 21 maj vet Jan om det blir han som vinner.

– Det är kul att ha blivit nominerad och det är ett erkännande att vara en av de tre.

Och stipendiet har betydelse tycker han, inte bara för den som vinner.

– Det är just det här jag vill förmedla till andra. Att man kan förändra situationen och villkoren på arbetsplatsen. Inte bara den fysiska utan också den psykiska arbetsmiljön.

FAKTA/Prevents arbetsmiljöstipendium

Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän.
Stipendiet på 30 000 kronor delas ut på Elmia arbetsmiljömässa i Jönköping den 21 maj. Det går till personer som aktivt har arbetat för att utveckla både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Arbetet ska ha skett i samverkan med de lokala parterna. Stipendiet ska gå till utbildning och utveckling inom arbetsmiljöområdet.

Texten är kompletterad 21/4 2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.