Industriarbetarnas tidning

”Jag kände mig hemma i filmen”

17 april, 2008

Skrivet av ANDERS ELGHORN

– Jag kände mig hemma i filmen. Jag känner igen frustrationen. Det finns ingen hjälp att få från samhället. Samen och renägaren Anders Kråik har sett ”Varg”, filmen som nyligen haft premiär på biografer runt om i landet.

I filmen ”Varg”, som utspelar sig i Jämtlandsfjällen, åtalas renskötaren Klemens för att ha dödat en varg. Han hamnar i en kniptång mellan myndigheter och släkt. Han kämpar inte emot, utan låter sig som en slaktfärdig ren föras till rannsakan och dom.

Peter Stormare gör titelrollen. En fåordig, lite vresig, men i grunden god man. Problematiken är känd och svårbeskriven: hur mycket varg tål samhället, hur många rovdjur tål rennäringen.

Anders Kråik bor i Vemdalen i Härjedalen. Han är renägare, vice styrelseordförande i sametinget och ordförande i det politiska partiet Samerna. En makthavare i samekretsar.

Om myndigheterna har han inte mycket gott att säga. De förstår inte rennäringens villkor. Det är lätt att sitta på Naturvårdsverket eller i riksdagen och ha synpunkter på hur mycket varg och lo, björn och järv som ska finnas i renskötselområdet och något helt annat att hitta sina renar rivna och halvätna på fjället, vill han säga.

– Vargen är kräsen, han tar de fetaste först. Ofta är det avelsdjuren som rivs.

Det utgår rovdjursersättning för dödade renar, men den står inte i proportion till de värden rovdjuren äter upp, förklarar Anders Kråik.

Han tycker att filmen ”Varg” belyser ett stort problem. Den synliggör vilka resurser de renskötande samerna har emot sig.

De icke renskötande samerna har man redan gjort rättslösa, vilket är ytterst bekymmersamt för den samiska kulturen.

– Det är en suverän film, säger han. Otroligt bra och trovärdig med starka skådespelarinsatser.

– Den speglar vilka problem de renskötande samerna har med varg och andra rovdjur utan att ta parti för någon. Kanske kan den öka förståelsen för problemen.

FAKTA/Filmen ”Varg”

Manuset är skrivet av Kerstin Ekman.
Huvudrollen som renskötaren Klemens spelas av Peter Stormare och hans brorson Nejla av Robin Lundberg som plockades ut på audition i Östersund. Varghunden Fräke gör titelrollen. Han är 85 procent varg. Filmen är regisserad av Daniel Alfredson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?