Industriarbetarnas tidning

Kartong sparar mer än varsel

16 april, 2008

Skrivet av

DA-ANALYS: Minns ni slutet av nittiotalet? Det var då vi var på väg in i den nya ekonomin, telekombranschen gödde börsen och Ericsson var hela Sveriges guldkalv. Sanningen är: Ericsson är ännu mer lönsamt i dag. I går varslades 200 anställda i Kumla.

Totalt ska tusen anställda bort i Sverige. Det är ingen nyhet. Det aviserade Ericsson-ledningen redan i januari. Men det var svårt att ta uppgifterna på allvar den gången.

För samtidigt som det talades om besparingar så presenterades en gigantisk, sanslös, smått ofattbar vinst på 30 miljarder kronor.

Och en vinstmarginal – vinstens andel av försäljningen – på 16 procent. Att jämföra med 10 procent klang- och jubelåret 1998. Ändå ger Ericsson krisrubriker som om det vore krigsrubriker.

16 procents vinstmarginal är dubbelt så mycket som vad världens mest lönsamma och välskötta bilföretag Toyota mäktar med.

Men 16 procent är ändå mindre än de 20-22 procent som företaget skämde bort marknaden med under 2004 till 2006.

Ericsson är knappast i kris. Men Ericsson sparar.

Frågan är vad det sparar att ge 200 metallarbetare i Kumla sparken.

Det finns intressanta uppgifter inifrån Ericsson om åtgärder som skulle ge betydligt större besparingar än att skicka hem ett par hundra Kumla-bor.

En åtgärd är: byta förpackningsmaterial från trä till kartong.

En annan är: ändra transportsätt från flyg till mera båt och järnväg. Visserligen förlängs ledtiderna vilket må sticka i ögonen på just in time-fanatikerna. Men å andra sidan sparar man pengar och skonar samtidigt miljön.

Bägge dessa åtgärder skulle – enligt företagets egna beräkningar – spara mångdubbelt större belopp än att sparka 200 anställda i Kumla.

Att tjäna stora pengar på en marknad som ständigt växer må vara varje företags önskedröm. Varje dag tecknas 1,6 miljoner nya mobilabonnemang. I ett land som Indien sätter Ericsson upp en ny radiobasstation var tjugonde minut.

Ericsson finns på plats där expansionen drar iväg i rasande fart, Indien, Kina, Afrika, Latinamerika. Det gör att företaget tjänar pengar, gör lysande resultat. Måhända inte lika lysande som tidigare år. Men dock lysande.

8 miljarder till aktieägarna signalerar heller knappast någon kris.

I dag återstår inte ens hälften av de 16-17 tillverkningsfabriker som företaget hade i Sverige för tio år sedan. De som på 1950- och 60-talet byggdes upp utanför Stockholm har en efter en överlämnats till amerikanska kontraktstillverkare – för att sedan läggas ned: Norrköping, Söderhamn, Linköping, Visby, Karlskrona och i går Östersund.

Östersundsjobben flyttar inte utomlands. Tillverkningen av AXE-växlar hamnar i Ericssonfabriken i Katrineholm. Ericsson överraskar med att insourca.

Men det är knappast en tröst i Östersund.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.