Industriarbetarnas tidning

Kvarnsveden bantar 120 jobb

4 april, 2008

Skrivet av GÖRAN WIDRBERG

De dåliga tiderna drabbar nu också Stora Ensos bruk i Kvarnsveden, vid Borlänge. I går kom beskedet att 120 jobb ska bort under året.
– Vi menar att det skulle räcka med de pensionsavgångar vi har framöver, menar Pappers avdelningsordförande Sonny Waern.

Det har svängt snabbt för bruket och de cirka 980 anställda. I november 2005 togs en ny pappersmaskin i bruk, PM 12:an, och optimismen spirade.

Nu drygt två år senare, tvingar energi- och råvarupriser företaget till drastiska sparåtgärder.

Sonny Waern har varit medveten om att personalneddragningar stod på dagordningen, men är ändå lite överraskad över antalet anställda som företaget nu vill ta bort.

– I åldersgruppen 60-65 år finns det 75 anställda i nuläget. I snitt kommer femton personer att pensioneras per år framöver.

– Vi har sagt till företagsledningen att den takten plus dom som ändå brukar säga upp sig under året borde räcka. Men man har vägrat lyssna på det örat.

Bland pappersarbetarna ligger den årliga personalomsättningen på cirka 20 personer.

På senare tid – särskilt i anslutningen till nedläggningsbeskedet av Norrsundet – har Stora Enso dragit på sig mycket kritik.

Den svensk-finska koncernen har tidigare sålt ut både kraften, skogen och gjort dåliga affärer i särskilt Nordamerika.

– Stora Ensos ledning har lekt med pengarna, konstaterar Sonny Waern.

– Vi har också varit väldigt kritiska internt från fackets sida. Deras långsiktighet beträffande skogen och energin är lika med noll.

Fackets kritik har dock bemötts med tystnad.

De nu aviserade neddragningarna på Kvarnsveden ska genomföras under det kommande året.

– Vi är glada över att maskinerna ska gå som vanligt. Men de som blir kvar får göra mer, konstaterar Sonny Waern. Frågan är sen hur vi ska klara det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.