Industriarbetarnas tidning

Medlemsavgiften tvistefråga i nytt storfack

24 april, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

– Går det för fort med sammanslagningen har vi inte lyft på alla stenar vi borde lyfta på.
Det säger ombudsman Christoffer Ahlqvist ombudsman i Skogs- och Träfackets avdelning 14 i Ljungby , apropå debatten om GPS som plötsligt blossat upp och blivit offentlig.

Christoffer Ahlqvists avdelning är en av fem avdelningar som gemensamt processat fram en kravlista till det nya förbundet. Listan publicerades i förrgår på GPS:s diskussionsforum.

Lars-Göran Johansson, ordförande på Grycksbos pappersbruk och ledamot i Pappers förbundsstyrelse, blev minst sagt irriterad över Skogs- och Träfacksavdelningarnas önskelista på diskussionsforumet.

”Är det ett nytt Skogs- och Träfack vi ska bilda, och inte ett helt nytt förbund”, undrade han.

Uppfattningen i Skogs- och Träfackets avdelningar 12, 13, 14, 15 samt 17 – de som skrivit sig samman om önskelistan – är otvetydig på en punkt, säger Christoffer Ahlqvist:

– Verksamheten i det nya förbundet måste bli snäppet bättre än i dag. Ges inte den nya organisationen sådana resurser finns ingen anledning att bilda ett nytt förbund.

– Det nya förbundet måste ha tillräckligt höga avgifter för att klara det. Det är en fundamental synpunkt i avdelningarna.

Följ debatten direkt på GPS:s hemsidas debattforum.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.