Industriarbetarnas tidning

”Saab-ledningen ger oss kalla handen”

3 april, 2008

Skrivet av PÄR KARLSSON

De tröga löneförhandlingarna på Saab i Trollhättan har retat upp de anställda.
– Trots att vi jobbar under en enorm press vill inte företaget ge oss en enda krona extra, säger IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund.

Årets lokala löneförhandlingar på Saab Automobile i Trollhättan går långsamt. Hittills har företaget inte gått med på att ge mer än den generella löneökning på 2,5 procent som de är bundna till enligt teknikavtalet.

Från fackligt håll hade man hoppats på mer.

Vi jobbar under en enorm press och med ständiga rationaliseringar. Ledningen säger att vi jobbar bra men i förhandlingarna har vi fått kalla handen, säger Paul Åkerlund, ordförande för cirka 2 250 medlemmar i Saab:s verkstadsklubb.

Anna Häller är biträdande förhandlingschef på Saab. Hon håller med om att de anställda gör ett väldigt bra jobb.

Men löneökningarna i det centrala avtalet hamnade väldigt högt denna gång. Därför tycker inte vi att det behöver läggas till något lokalt, säger hon.

Enligt Paul Åkerlund är det inte tusentals kronor extra de anställda kräver, utan bara något som kan ses som en uppskattande gest. Dessutom hade man gärna sett att företaget sagt ja till förslaget om att höja föräldralönen från 10 till 20 procent och införa en friskvårdspeng.

Men enligt Anna Häller så behövs ingen friskvårdspeng eftersom det redan finns en stor friskvårdsanläggning i fabriken med generösa öppettider.

Den fackliga irritationen i Trollhättan grundar sig också i att man tycker att lönenivåerna är låga jämfört med andra företag i regionen.

Vi har en personalomsättning på över 10 procent och det beror till stor del på det. Lönerna måste upp. Det måste ju finnas någon form av anständighet, säger Paul Åkerlund.

Saab Automobile, som ägs av General Motors, har på senare år drabbats hårt av nedskärningar. Senast i januari kom uppgifter om att personalstyrkan ska bantas med 100-150 personer.

Under torsdagen ska löneförhandlingarna fortsätta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.