Industriarbetarnas tidning

Svårare att neka sjukpenning

15 april, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Även den som har nedsatt arbetsförmåga ska kunna ta ett vanligt arbete. Det har Försäkringskassan hävdat och dragit in ersättningen för många sjuka. Facken har protesterat och ges nu rätt av Regeringsrätten.

– Nu måste Försäkringskassan börja jobba med rehabilitering i stället för att slänga över de sjuka till arbetsförmedlingen, säger en mycket nöjd Tony Pettersson-Sjölund, som ansvarar för socialförsäkringsfrågor på IF Metall.

Den som är sjukskriven kan nekas ersättning om Försäkringskassan anser att personen har en viss arbetsförmåga. Den sjuke ska då stå till arbetsmarknadens förfogande och kunna ta ”ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete”. Frågan är vilka sjuka som klarar ett normalt arbete. I princip inga, slår nu Regeringsrätten fast.

Domen i Regeringsrätten gäller en 62-årig kvinna från Karlshamn som beviljats halv sjukersättning. Resten av tiden ansåg Försäkringskassan att hon skulle söka arbete.

Kvinnan, som bland annat lider av ischias och har haft en hjärtinfarkt, överklagade.

Försäkringskassan argumenterar att ryggproblem inte innebär att en person endast kan klara anpassade arbeten. Det bör finnas något jobb hon kan ta på den öppna arbetsmarknaden.

Men Regeringsrätten anser att ett ”normalt förekommande arbete” är ett arbete där personens arbetsförmåga ”kan tas tillvara i full eller närmast full omfattning”. Det ska inte krävas någon anpassning efter personens nedsatta arbetsförmåga. Den 62-åriga kvinnan kan därför inte anses klara av ett sådant arbete, enligt rätten. Hon har därmed rätt till sin sjukersättning på heltid.

Personer som endast klarar anpassade arbeten kan Försäkringskassan bara neka sjukersättning om personen faktiskt har erbjudits ett sådant anpassat arbete, exempelvis inom Samhall.

På IF Metall hoppas man nu få upprättelse för en rad sjukskrivna medlemmar som nekats ersättning.

– Vi har hävdat länge att Försäkringskassan inte tillämpat lagstiftningen rätt, säger Tony Pettersson-Sjölund.

Tanken med att renodla sjukförsäkringen var att ta tillvara den sjukskrivnes friska sidor, påpekar han. Men i stället för att rehabilitera människor till att börja jobba så mycket som de förmår, började Försäkringskassan dra in sjukpenningen för dem som fortfarande var för sjuka.

– Försäkringskassan har menat att vi gjorde politik av det här, men vi anser att det var Försäkringskassan som helt enkelt tog i för hårt i sin vilja att vara regeringen till lags och halvera sjuktalen, säger han.

Försäkringskassan har medgett att domen innebär att fler får rätt till sjukersättning, men man påpekar samtidigt att regeringen beslutat ändra formuleringen om ett ”normalt förekommande arbete”, till ett ”reguljärt arbete”. Vad det innebär är oklart.

Fotnot: Domen går att beställas på Regeringsrätten, målnummer 2407-05.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.