Industriarbetarnas tidning

Tarkett varslar om uppsägningar

1 april, 2008

Skrivet av PÄR KARLSSON

39 personer har varslats om uppsägning på Tarketts trägolvsfabrik i skånska Haneskog. Orsaken är att företaget säger sig vara tvunget att dra ned på produktionen.

Det var i måndags som de anställda på Tarketts fabrik i Haneskog norr om Kristianstad fick beskedet att 39 av dem varslas om uppsägning, 24 arbetare och 15 tjänstemän.

– Det är givetvis jobbigt, men det finns viss förståelse för att företaget måste dra ned, säger Jonas Hassel, Skogs- och Träfackets klubbordförande i Haneskog.

På fabriken i Haneskog, där det tillverkas trägolv, har lagret enligt Tarketts ledning blivit alltför stort.

– MBL-förhandlingar drar i gång i morgon, onsdag. Vad vi har hört ska det här vara det enda aktuella varslet, säger Jonas Hassel.

I dag arbetar 276 arbetare på fabriken i Haneskog. Företaget, vars huvudkontor ligger i franska Nanterre, har även en plastgolvsfabrik i Ronneby, som dock inte berörs av varslen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.