Industriarbetarnas tidning

Thunberg kandiderar fortfarande som ny avtalschef

29 april, 2008

Skrivet av PÄR KARLSSON

Trots påtryckningar från ledande personer inom IF Metall så kommer Tommy Thunberg inte att dra tillbaka sin kandidatur till posten som avtalssekreterare.
– Jag har hört mig för ute i landet och vet att jag fortfarande har ett starkt stöd, säger han.

I förra veckan skickade förhandlingsombudsmannen Tommy Thunberg ut ett brev till de avdelningar som tidigare nominerat honom till posten som ny avtalssekreterare. I brevet undrade han om de drygt 25 avdelningarna fortfarande stödde honom, trots den senaste tidens turbulens inom förbundet.

Det var för att pejla av läget. Jag ställer inte upp för egen vinning, utan för att många klubbar och avdelningar har velat det. Jag hade hoppat av om det visat sig att jag inte hade något stöd, säger Tommy Thunberg.

Blott två veckor återstår till IF Metalls kongress där en ny avtalssekreterare efter Anders Tiderman ska väljas. Fortfarande finns två kandidater.

Förbundsledningen och valberedningen har tydligt uttryckt sitt stöd för Veli-Pekka Säikkälä, i dag chef för förbundets förhandlingsenhet. Men samtidigt vill nästan hälften av IF Metalls avdelningar se Tommy Thunberg på posten.

I svaren jag fick visade det sig att jag fortfarande har ett väldigt starkt stöd ute i landet, så jag tänker fortsätta med min kandidatur, säger han.

Enligt Thunberg har flera ledande personer inom förbundet försökt övertala honom att hoppa av. I dagarna har även ett uttalande från Thunbergs nuvarande kollegor på förhandlingsavdelningen överlämnats till valberedningen, där de uttrycker sitt stöd för Veli-Pekka.

Thunberg tycker det är konstigt att ombudsmännen skrev under uttalandet:

Det är förvånande eftersom deras roll är att utföra vad kongressen beslutar och inget annat. Om jag skulle bli vald kommer de alla att sitta kvar.

Ser du något problem i att du kanske kommer få chefa över en grupp människor som du vet hade föredragit Veli-Pekka?

Nej, just nu är det en turbulent tid inom förbundet, men när valet är över så tror jag alla ställer sig bakom den som blir vald.

Hur går du vidare?

Nu ska jag skicka ut en sammanställning av svaren jag fick på mitt brev till avdelningarna som stödjer mig. Det gör jag för att vara tydlig med att min kandidatur står kvar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen