Industriarbetarnas tidning

Volvo skär ned i Hallsberg

9 april, 2008

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

70 fast anställda och drygt 50 inhyrda metallare varslas på Volvo Construction Equipment Cabs AB i Hallsberg. Nya investeringar och gamla anläggningar som stängs har gett övertalighet i personalstyrkan.

– Jag kan tycka att dryga 50 inhyrda och dessutom 70 kollektivare är väl tilltaget i min värld. Men vi har begärt att företaget ska redovisa vad det kommer att innebära mer konkret med nya produktionsupplägg och ändrade skiftformer. Hur många som får gå i slutändan vet vi inte än, säger IF Metallklubbens ordförande Kent Ekström.

Volvo har investerat mycket i Hallsberg de senaste åren. Fabriken är central för produktionen av hytter till anläggningsmaskiner. Förutom de drygt 120 arbetarna, varslas även 20 tjänstemän. Nedskärningen av den fast anställda personalstyrkan motsvarar 12 procent. Men Kent Ekström är inte orolig för framtiden.

– Jag skulle vara mycket oroligare om man inte investerade. Nu hoppas man att de inte ska lägga ner här inom de närmaste åren.

Facket startar förhandlingar i dag onsdag om den varslade personalens framtid.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.