Industriarbetarnas tidning

A-kassa fick backning i länsrätten

5 maj, 2008

Skrivet av

Länsrätten ger staten rätt att kräva a-kassorna på avgifter som de aldrig har fått in från före detta medlemmar. Men Grafikernas och Skogs- och Träfackets a-kassa tänker överklaga domen.

Grafikernas och Skogs- och Träfackets a-kassor, numera sammanslagna till GS a-kassa, beslutade tidigare i år att vägra betala in regeringens förhöjda finansieringsavgift för de medlemmar som har lämnat a-kassan genom att inte betala sin avgift.

Myndigheten IAF, som driver in pengarna från kassorna till staten, hotade med att dra in statsbidraget om inte pengarna kom in.

Nu får IAF rätt i en dom i länsrätten. Enligt rättens bedömning är a-kassorna skyldiga att betala in den förhöjda finansieringsavgiften även för de medlemmar som har straffat ut sig genom att inte betala.

– Det var en tunn dom. De har inte tagit ställning till de frågor vi belyste, säger GS kassaföreståndare Liv Silnes.

GS menar att de tvingas bryta mot lagen om arbetslöshetskassor eftersom det i slutändan är a-kassans medlemmar som får betala för de före detta medlemmarnas obetalda avgifter. Den frågan har länsrätten inte svarat på, menar Liv Silnes. GS kommer troligtvis att överklaga domen.

– Nu betalar vi in de här pengarna, men vi ska sätta oss i styrelsen för att se över domen. Det är viktigt att frågan verkligen utreds.

När regeringen införde den förhöjda finansieringsavgiften i januari 2007 blev det dyrare att vara medlem i a-kassan. Sedan dess har 440 000 personer lämnat a-kassorna.

Många har gått ur genom att sluta betala avgiften. Enligt reglerna står de kvar som medlemmar under ytterligare tre månader, och under den tiden ska a-kassan betala in finansieringsavgiften till staten, trots att den aldrig har kommit in till a-kassan, anser IAF.

GS a-kassa menar i sin tur att IAF saknar stöd i lagen för att kräva in avgifterna. Även Transportarbetareförbundets a-kassa har ett pågående mål i länsrätten, där de har överklagat fakturorna från IAF. I väntan på domen har de dock valt att betala in avgifterna till IAF.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]