Industriarbetarnas tidning

Dyrt med obligatorisk a-kassa

15 maj, 2008

Skrivet av

Både fack och näringsliv har kritiserat regeringens planer på en obligatorisk a-kassa. Men utredningen som presenterades i dag torsdag kan leda till att medlemmar strömmar tillbaka till fackens a-kassor.

En första delrapport om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring presenterades under torsdagen av utredaren Sören Öman.

Dagens system med a-kassor ska finnas kvar parallellt med den obligatoriska a-kassan. Endast de som inte redan är medlemmar i en a-kassa ska betala den statliga avgiften.

Det ska kosta lika mycket att vara med i den obligatoriska a-kassan, som det kostar att vara med i den a-kassa som har den högsta avgiften. Det innebär 433 kronor i månaden, eller 5 196 kronor om året.

– Tanken med att avgiften sätts så är att se till att det nuvarande systemet med a-kassor kan bestå, förklarar Sören Öman.

Han förutspår att många av de som har lämnat a-kassan kommer att söka sig tillbaka, eftersom det ofta blir billigare än att betala den statliga avgiften.

Sören Öman föreslår också att det så kallade medlemsvillkoret ska slopas. Det skulle innebära att man inte längre måste vara medlem i en a-kassa i tolv månader för att ha rätt till arbetslöshetsersättning.

Det ska också bli lättare att bli medlem i en a-kassa, då kravet på att man ska ha jobbat en viss tid slopas.

Trots att fler väntas bli medlemmar i a-kassan igen är Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) inte positiv till förslaget. Obligatoriet innebär ökad byråkrati och tvång, skriver de i ett pressmeddelande. SO anser att systemet med frivilligt medlemskap har fungerat väl fram till att regeringen höjde avgiften och skärpte villkoren.

– En bra och frivillig försäkring är starkare och har större legitimitet. Obligatoriet är en krånglig väg för att ge ett försämrat skydd till några fler, säger Birgitta Lanér, ordförande i SO.

Regeringen har fått kritik både från fack och näringsliv för planerna på ett obligatorium. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har tidigare signalerat att regeringen kanske bör backa i frågan. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin säger att man ska lyssna på remissinstanserna.

– Eftersom systemet bygger på att existerande a-kassor finns kvar är det viktigt att höra vad de säger innan vi fattar beslutet.

FAKTA/Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring

Enligt rapporten ska alla som inte är medlemmar i en a-kassa och har en inkomst på mer än 2,7 prisbasbelopp (110 700 kronor för 2008) bli avgiftsskyldiga.
Avgiften sätts till samma belopp som den för tillfället högsta medlemsavgiften till a-kassan, för närvarande 433 kronor.
Arbetslösa får sin avgift sänkt med 300 kronor.
Medlemsvillkoret i a-kassorna slopas.
En ny uppbördsmyndighet, Myndigheten för arbetslöshetsavgiften, ska administrera avgiften, men ersättningen ska betalas ut av Alfa-kassan.
I september kommer utredarens slutbetänkande. Planen är att obligatoriet ska införas under 2010.

Läs hela utredningen på regeringens hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.