Industriarbetarnas tidning

Fackets medlemstapp värst bland de unga

30 maj, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Mer än hälften av Sveriges ungdomar är inte med i facket. Det visar ny statistik som SCB tagit fram på uppdrag av TV4-Nyheterna. I åldersgruppen under 30 år har andelen fackligt anslutna rasat från 56,3 till 44,6 procent på två år.

Undersökningen gäller anslutningen till samtliga fackförbund inom LO, TCO och Saco. Att facket tappat medlemmar de senaste åren är välkänt och det förklaras till stor del av den kraftiga höjningen av a-kasseavgiften, som den borgerliga regeringen genomfört.

Men att raset var så kraftigt, främst bland ungdomarna, var en överraskning även för LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin:

– Situationen är djupt allvarlig. Att lägga om strategin för att öka organiseringen måste bli prioritet nummer ett för LO och våra förbund, säger hon till TV4.

Bland de äldre är dock organisationsgraden fortsatt hög, även om den minskat även där. Tidigare låg andelen fackligt organiserade i åldern 30-64 år stadigt en bit över 80 procent. Nu har den sjunkit till 77,8 procent.

Hur facket ska kunna attrahera och organisera fler – framför allt ungdomar – blir en av många frågor på LO:s kongress, som inleds i Stockholm i morgon, lördag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.