Industriarbetarnas tidning

Färre funderar på att lämna facket

13 maj, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Antalet medlemmar som funderar på att lämna facket minskar – åtminstone inom IF Metall. Det visar en färsk opinionsundersökning.

Inför IF Metalls kongress, som inleds i Stockholm i dag, har förbundet låtit Novus Opinion göra en omfattande undersökning av opinionsläget, såväl bland svenska folket i stort som bland IF Metalls medlemmar.

På frågan ”Har du övervägt att lämna facket det senaste halvåret?” svarar 73 procent av IF Metalls medlemmar nej, 26 procent svarar ja.

När Novus Opinion på Dagens Arbetes uppdrag ställde samma fråga till DA-läsarna för mindre än ett år sedan var det hela 40 procent som funderade på att lämna facket.

– Det här beror alldeles säkert på att vi ökat vår lokala närvaro den senaste tiden. Vi har en stark organisation med 52 avdelningar och har därmed stora möjligheter att vara ute på arbetsplatserna, kommenterar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

– Det senaste året har vi varit ute på arbetsplatserna mycket mer än tidigare och varit synliga bland medlemmarna. Det är det som ger utslag i att fler nu är nöjda med sitt medlemskap och att färre därmed funderar på att lämna facket, tror Löfven.

Fackföreningsmedlemmar bland allmänheten har i större utsträckning än IF Metallarna funderat på att lämna facket. 31 procent svarar att de övervägt det under det senaste halvåret. De flesta som funderar på att överge sitt fackliga medlemskap finns i åldern 35-50 år och kvinnor är mer benägna än män att göra det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.