Industriarbetarnas tidning

Finska Metalls ordförande tvingas gå

25 maj, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Finska Metalls kongress i Tammerfors fick en dramatisk inledning. Ordföranden tvingas avgå och den planerade sammanslagningen av sex olika fackförbund ser ut att gå i stöpet.

Erkki Vuorenmaa, 61 år, har lett finska Metall i åtta år. Han hade tänkt sig att leda förbundet fram till en stor sammanslagning med fem andra fackförbund år 2010. Men på söndagen fick han silkessnöret av sina partikamrater, socialdemokraterna.

Finska Metall är splittrat i två partigrupper. Vid den pågående kongressen i Tammerfors har socialdemokraterna 63 procent av ombuden och vänsterförbundet 37 procent. Socialdemokraterna har av tradition ordförandeposten, medan vänsterförbundet har posten som förbundssekreterare.

Helt överraskande bestämde sig den socialdemokratiska partigruppen för en ny kandidat till ordförandeposten. Förbundets ekonomichef Riku Aalto slog ut sittande ordföranden Erkki Vuorenmaa med rösterna 176 mot 124. Därmed blir valet till ny förbundsordförande på tisdag en ren formalitet. Vänsterförbundet lägger sig inte i vilken socialdemokrat som blir ordförande, så Aalto kan redan nu utropa sig till segrare.

– Missnöje med det avtal som slöts för ett år sedan är den huvudsakliga anledningen till att Vuorenmaa fick gå, säger avtalsombudsmannen Magnus Salmela (bilden) till Dagens Arbete.

En annan orsak till ordförandestriden är det planerade Team-projektet, en sammanslagning av sex fackförbund – Metall, Kemifacket, Elektrikerna, Träförbundet, Medieförbundet (Grafikerna) och Järnvägsmannaförbundet – till ett storförbund med 330 000 medlemmar.

Vuorenmaa har bundit sig hårt för att en sammanslagning skall ske till den 1 januari 2010. Men oppositionen inom Metall har växt och vid söndagens kongressdebatt stod det klart att framför allt vänsterförbundet, men även många socialdemokrater, kommer att gå emot förslaget. Och eftersom det krävs tre fjärdedels majoritet för en sammanslagning är det mycket som talar för att Metall hoppar av – eller åtminstone skjuter projektet på framtiden.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen