Industriarbetarnas tidning

IF Metall vill ha fler globala avtal

11 maj, 2008

Skrivet av

Bara ett svenskt företag har internationellt ramavtal som garanterar fackliga rättigheter världen över. Det är för dåligt, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

– Fler koncerner borde följa exemplet från SKF, sa Stefan Löfven när han på söndagen öppnade förbundets globaliseringskonferens i Stockholm.

Just internationella ramavtal som garanterar löntagarna rättigheter enligt FN-organet Internationella arbetsorganisationen, ILO:s konventioner – det är ett sätt att stärka arbetarnas ställning i globaliseringen.

Globaliseringskonferensens tema är Anständiga villkor för alla – en rättvis globalisering. Med den vill Stefan Löfven öka insikten och självförtroendet i facket när det gäller globaliseringen.

– Globaliseringen innebär både hot och möjligheter.

– Vårt lands resa från ett fattigt land till ett av världens rikaste länder handlar om globalisering. Den resan handlar om investeringar, produktion, sysselsättning, exportinkomster att fördela.

Det är bra att fler få göra samma resa som Sverige. Som de baltiska länderna.

– Utvecklingen och den ekonomiska tillväxten i de baltiska länderna gör att vi kan sälja en och annan Volvo och Saab dit. Det är bra för vårt land och för våra medlemmar.

Men globaliseringen innebär också hot och risker.

– Människor exploateras, miljön exploateras, det sker en rovdrift på naturtillgångarna. Femtio miljoner människor arbetar i ekonomiska frizoner utan några som helst rättigheter.

– Kapitalet ligger långt före oss, de har tagit ledningen. Därför måste vi i facket engagera oss internationellt.

– Därför måste vi fundera på vilka frågor vi ska förhandla om över gränserna. Och därför måste vi också fundera på vilka politiska beslut som är nödvändiga att ta på ett internationellt plan.

Bland ett par hundra åhörare – de flesta från IF Metalls avdelningar ute i landet – fanns bland annat tyska IG Metalls ordförande Berthold Huber, japanska metallfackets ordförande Yuji Kato samt generalsekreterarna för metallarbetarnas, kemiarbetarnas och textilarbetarnas internationaler.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som också är ordförande i Europafacket, slog ett slag för det svenska fackets positiva syn på strukturomvandling.

– Vi vill rädda jobben, men inte till vilket pris som helst. Inte till priset av sämre villkor. För då börjar vi resan neråt.

– Vi vill ha trygghet i förändringen. En förändring som inte bara är socialt acceptabel utan även utvecklande.

– Det kräver i sin tur att vi är många som är med i facket. Att vi har starka avtal och att vi inte kan lämna någon efter oss.

Globaliseringskonferensen gästades av vd:n för ett av Sveriges mest globaliserade företag, Electrolux: Hans Stråberg. Han underströk vikten av att ha goda relationer till facket. Men trots det har Electrolux inget internationellt ramavtal med facket. Vilket Internationella metallarbetarfederationens generalsekreterare Marcello Malentacchi påpekade.

– Om ni vill ha bra relationer, varför inte skriva på ett internationellt ramavtal? Ni kan göra det redan här och nu, sa Malentacchi från scenen.

Men Hans Stråberg avböjde förhandlingsinviten:

– Vi har diskussioner med Europafacken, men jag är tyvärr inte uppdaterad hur långt vi kommit. Jag kanske borde ha förberett mig bättre, men jag var faktiskt ute och klippte gräs innan jag kom hit.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.