Industriarbetarnas tidning

IF Metallare mer nöjda än andra

12 maj, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

IF Metalls medlemmar är betydligt mer nöjda med sitt medlemskap i facket än andra grupper. Det visar en opinionsundersökning från Novus Opinion.

IF Metall har inför sin första ordinarie kongress, som inleds i Stockholm i morgon tisdag, låtit Novus Opinion undersöka opinionen i en rad frågor. Samma frågor har ställts till IF Metalls medlemmar som till allmänheten, för att se var åsikterna går isär.

På frågan ”Hur nöjd är du med ditt medlemskap i facket?” svarar 72 procent av IF Metalls medlemmar att de är mycket eller ganska nöjda. Bland befolkningen i stort är motsvarande siffra endast 56 procent.

Bland IF Metalls medlemmar säger sig 68 procent ha en positiv inställning till facket – 20 procent svarar ”mycket positiv” och 48 procent ”ganska positiv”.

Hos allmänheten är inställningen till facket inte lika positiv som bland IF Metallarna. 49 procent av svenskarna har en positiv inställning. 32 procent är negativa till facket, medan endast 15 procent av IF Metalls medlemmar är det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.