Industriarbetarnas tidning

Löfven talade för ”socialt” EU

1 maj, 2008

EU ska stärka löntagarnas rättigheter, inte försämra villkoren. Det krävde IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, som förstamajtalade i Karlskoga och Kristinehamn.

– Det är en viktig markering att det nya EU-fördraget likställer löntagarnas sociala skydd med de fyra friheterna. Därför är jag för ett nytt fördrag, sa IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i talet.

Med de fyra friheterna syftade han på EU:s inre marknad där personer, varor, tjänster och kapital ska kunna röra sig fritt mellan medlemsländerna.

Han underströk att löntagarnas rättigheter måste förstärkas inom EU. Fackliga motgångar i EG-domstolen – som Lavalmålet och Rüffertdomen – visar behovet av att skydda löntagarnas rättigheter. Både EU-kommissionen och parlamentet måste tydliggöra att EU är en social ekonomi som skyddar, inte försämrar, löntagarnas villkor.

– Dessutom kräver Europafacket ett socialt protokoll/en social stadga som säger att om någon av de fyra friheterna kolliderar med det sociala skyddet så har det senare företräde. Det skulle tydliggöra vad som har prioritet, menade Stefan Löfven.

På inrikespolitikens område efterlyste IF Metalls ordförande mer satsningar på näringspolitik och sysselsättning. Han riktade hård kritik mot regeringens passivitet kring tillväxtfrågorna.

– Regeringen går baklänges in i framtiden och satsar på hushållsnära tjänster i stället för att utveckla ett starkt, kunskapsinriktat näringsliv. Avdraget för hushållsnära tjänster kommer till allra största delen kunna användas av välbärgade men kostar lika mycket som 26 000 högskoleplatser, konstaterade Löfven.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.