Industriarbetarnas tidning

Minskat stöd för sverigedemokraterna

14 maj, 2008

Skrivet av HANS LARSSON

Sverigedemokraternas stöd bland industriarbetarna minskar kraftigt. För nio månader sedan tänkte 5,8 procent rösta på sverigedemokraterna. I dag är siffran nere i 2,5 procent bland IF Metalls medlemmar.

En färsk opinionsundersökning från Novus Opinion visar på denna dramatiska omsvängning. En förändring i opinionen som överraskar mot bakgrund av tidigare undersökningar.

När Dagens Arbete i september i fjol lät Novus Opinion undersöka partisympatierna bland industriarbetarna var det hela 5,8 procent som stödde sverigedemokraterna.

När Novus Opinion nu ställt samma fråga till IF Metalls medlemmar har sverigedemokraternas stöd sjunkit till 2,5 procent.

– Det här visar att det lönar sig att ta debatten. Nu börjar vårt folk få upp ögonen för vad sverigedemokraterna egentligen står för, till exempel att de vill försvaga facket och löntagarnas rättigheter, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ansvarig för fackligt-politiska frågor inom IF Metall.

Thorwaldsson framhåller Dagens Arbetes granskning av sverigedemokraterna och det särtryck av DA-artiklarna som distribuerats till arbetsplatserna:

– Det har betytt mycket för den här omsvängningen. När sd:s politik på andra områden än främlingsfrågorna granskades och kom in i debatten var det många av våra medlemmar som ändrade sig och inte längre ville stödja partiet.

Socialdemokraterna har återtagit en del av tidigare tappat stöd bland IF Metalls medlemmar. Nu säger drygt 68 procent av medlemmarna att de skulle rösta på socialdemokraterna om det vore val i dag. I september i fjol var den siffran nere i 59 procent.

Moderaterna går tillbaka bland IF Metallarna. Nu är det knappt åtta procent som stöder Fredrik Reinfeldts parti, mot 12,2 i september.

Det rödgröna blocket (s+v+mp) har ett massivt övertag bland IF Metalls medlemmar med nära 82 procent. Den borgerliga alliansen får bara knappa 15 procents stöd.

På frågan ”Upplever du att Sverige har blivit mer eller mindre rättvist sedan den borgerliga regeringen vann valet 2006?” svarar hela 71 procent av IF Metalls medlemmar att de tycker att Sverige blivit mer orättvist. Motsvarande siffra för svenskarna i allmänhet är 52 procent.

Endast åtta procent av IF Metallarna anser att landet blivit mer rättvist, mot 25 procent bland folk i allmänhet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.