Industriarbetarnas tidning

Nästa samgående i farozonen

26 maj, 2008

Skrivet av KJELL JOHANSSON

DA-ANALYS: Det är fara värt att även resterna av förbundsbildningen GPS spricker. Det kanske inte blir något GS. Det vill säga, kanske inte heller Skogs- och Träfacket och Grafiska Fackförbundet slår ihop sina påsar.
Tongångarna ute i Skogs- och Träfackets avdelningar tyder på att sönderfallet för GPS fortsätter.

Tidigare har bilden varit att motståndet mot GPS, eller snarare skepsis, nästan huvudsakligen har odlats i Pappers. Pappers förbundsanställda ledning trodde på ett nytt gemensamt förbund medan folk ute i förbundets mäktiga avdelningar var tveksamma eller, ibland, öppet emot.

Sådan var bilden i början av förra veckan, som avslutades med att Pappers i praktiken sa nej till att fortsätta processen.

Den allmänna uppfattningen var då att Skogs- och Träfacket samt Grafikerna fortsätter utan Pappers. Att de två går samman, helt i linje med beslut på förbundens kongresser.

Ett par viktiga skäl är att förbundens arbetssätt liknar varandras. Dessutom har Grafikerna en stark drivkraft. Förbundet anses vara ekonomiskt mer i behov av en partner än Skogs- och Träfacket.

Men efter Pappers nej till GPS kan den interna kritiken i Skogs- och Träfacket nu ta fart. Vilket den gör.

Den ökande tveksamheten kom exempelvis till uttryck i förra veckan vid ett sammandrag med avdelningarnas studieansvariga. I stället för studier kom en av tre seminariedagar att handla om GPS och GS. Framför allt om bristen på demokrati, bristen på delaktighet i processen.

Och studieansvariga är en tung grupp fackliga förtroendemän. De femton avdelningsrepresentanterna var beredda att säga nej till GS. I vart fall i sin nuvarande form, under nuvarande omständigheter.

Liknande tongångar hörs bland andra runt om i landet. Exempelvis bland lokalanställda ombudsmän och avdelningarnas ungdomsansvariga.

Kritikerna skjuter in sig på själva processen. De är inte beredda att köpa en utredning som inte håller i detaljer. Framför allt för att folk ute i landet inte fått reell möjlighet att påverka hur det nya förbundet ska se ut.

Det är vad som händer nu; det är för mycket låsta positioner, för lite dialog, enligt skeptikerna. Och lyssnar inte förbundets ledning till argumenten säger man nej.

Att det finns en tveksam inställning här och var i förbundet till GPS har inte varit någon hemlighet. Vilket heller inte är konstigt när avdelningsgränser flyttas, fackkontor byter ort med mera.

Länge såg det ut som det inte fanns någon intern diskussion att tala om. Fem avdelningar i södra Sverige lyfte på locket när de i slutet av april gemensamt gick ut i en debattartikel och luftade sin kritik och sina farhågor. Ett inlägg som fick igång en formlig kör av skeptiker. I Pappers.
Inlägget om GPS från de södra avdelningarna i Skogs- och Träfacket fick sedan en och annan i Pappers att definitivt säga nej till GPS.

På Skogs- och Träfackets förbundskontor finns nu en oro att man slänger ut barnet med badvattnet. ”Gör ett omtag”, säger en röst. ”Låt GS få ta mer tid. Sänd GS-utredningen på remiss, lyssna, kompromissa. Ge GS en chans. Annars riskerar det att inte bli något alls.”

Torsdag den 29 maj sammanträder Skogs- och Träfackets förbundsstyrelse. Då lär diskussionen komma upp igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.