Industriarbetarnas tidning

Stopp för Punkt SE kostar tryckare jobbet

20 maj, 2008

Skrivet av

I går natt stod tryckarna på Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB utan jobb. Nyheten att Aftonbladet lägger ned gratistidningen Punkt SE kom plötsligt. Nu befaras neddragningar på tryckeriet.

I måndags meddelade Aftonbladets styrelse att gratistidningen Punkt SE läggs ned med omedelbar verkan. Redan samma dag delades det sista numret ut.

På Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB, som har tryckt större delen av tidningens stockholmsupplaga sedan starten, kom nyheten som en överraskning.

– Vi fick beskedet via internet, säger Robert Leiding, ordförande i Grafikernas fackklubb på tryckeriet.

Tidningen som har tryckts under natten och morgontimmarna lämnade ett stort hål efter sig under senaste nattskiftet, när den plötsligt uteblev. Men personalen var på plats ändå.

– Det finns alltid service att göra, förklarar Robert Leiding.

Nu är de anställda oroliga för vad nedläggningen får för konsekvenser. Under nästa vecka träffas facket och företaget för MBL-förhandlingar. Robert Leiding tror att de måste räkna med neddragningar.

– Ja, det är vi väl nästan säkra på. Vi kommer att behöva lägga om skiften. Men vi har inte inlett förhandlingarna än, så vi vet inte alls hur det blir.

Punkt SE gavs ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Båda de senare editionerna trycktes på Kungsbacka Graphic. Där väntar inga nedskärningar, enligt Grafikernas klubbordförande Göran Olsson.

– Vi har redan pratat med företaget om det här, men som vi kan se nu så händer ingenting.

Ända sedan starten 2006 har Punkt SE gått med förlust, förra året med nästan 200 miljoner kronor. Första kvartalet i år landade resultatet på -44 miljoner kronor.

Aftonbladets ägare Shibsted meddelar samtidigt att man har ingått ett avtal om att köpa 35 procent av Metro Sverige, för att inleda ett samarbete på annonssidan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.