Industriarbetarnas tidning

Turkiet i EU blir LO-fråga

30 maj, 2008

Skrivet av

Turkiet måste respektera de fackliga rättigheterna innan EU-medlemskap kan bli aktuellt. IF Metall vill att LO agerar internationellt för de turkiska arbetarnas sak.

Turkiets förhandlingar om ett framtida medlemskap i Europeiska unionen kastar sin skugga över nästa veckas LO-kongress.

I en förbundsmotion till LO-kongressen kräver IF Metall att LO via Europafacket sätter press på EU.

EU:s förhandlare måste ställa tydliga krav på att grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter respekteras, anser IF Metall.

I motionen ger förbundet exempel på hur fackliga rättigheter åsidosätts i Turkiet.

För att bli medlem i facket måste man registrera sig hos en myndighet. Arbetsgivarna kan lätt kontrollera vem som är fackligt ansluten och därmed ökar risken för omedelbar uppsägning. Miljontals arbetare finns i den så kallade informella sektorn – särskilt inom textilindustrin – där de anställda helt saknar rättigheter och skydd.

LO:s styrelse ger motionen sitt stöd och kräver samtidigt att den svenska regeringen lyfter fram de fackliga rättigheterna vid medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

I två andra förbundsmotioner kräver Pappers och Grafikerna att facket satsar på internationell facklig utbildning. Behovet och kunskapshungern finns, menar Pappers. Men utbildning saknas. Därför vill man att LO och förbunden tar fram ett studiematerial kring globaliseringen och det internationella fackliga arbetet.

Annars handlar de enskilda avdelningarnas motioner om andra frågor som energi, anställningsformer, avtalspension, a-kassan, arbetsmiljö, fackliga studier och skolinformation. Pappers avdelning i Lilla Edet har varit anmärkningsvärt flitiga med ett halvdussin egna motioner där man bland annat kräver ökat kommunalt inflytande över strandskyddet.

Grafikerna i Norra Skåne/Blekinge och Skogs- och Träfacket i Dalarna vill stärka förtroendemännens ställning. IF Metalls avdelningar i Östra och Västra Skaraborg gör gemensam sak med Byggnads, Handels, Kommunal och Transport i Göteborg och kräver starkare arbetsmiljöavtal.

Pappers avdelning i Hallstavik vill skärpa den omstridda paragraf 39 i lagen om anställningsskydd. Alltså den paragraf som ger arbetsgivaren möjlighet att köpa ut en anställd som fått rätt i Arbetsdomstolen. Denna lucka måste täppas till, enligt Hallstaviksavdelningen. ”Arbetsgivarnas gräddfil är upprörande och otidsenlig.”.

Men LO:s styrelse säger nej med motiveringen att ”… det är en nödlösning för att i synnerliga fall lösa upp konflikter på en arbetsplats.”.

Återstår att se vad LO-kongressen säger. Kongressen startar i morgon, lördag, och avslutas på onsdag nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?